Fidlovačka i oscarové hity Chicago a Přelet nad kukaččím hnízdem. O Slováckém divadle s ředitelem Michalem Zetelem

5. září 2018

Slovácké divadlo na konci srpna odstartovalo novou sezónu, v pořadí už třiasedmdesátou. 

V sobotu 15. září uvede divadlo premiéru hry Fidlovačka od Josefa Kajetána Tyla, ve které poprvé zazněla skladba Kde domov můj. Ředitel divadla Michal Zetel, který byl hostem pořadu Rendez vouz, se ujal režie.

Podle něj je na známé hře vidět, že se Tyl teprve učil divadelnímu řemeslu. "Je to velký zápas. Je zajímavé, že hra patří mezi klasiku, ale málokdo ji zná a viděl. Je to takové české, nedodělané," říká Michal Zetel. 

Poslechněte si, jaké to je, když herci hrají ve školní třídě. Slovácké divadlo nabízí úču, která musí pryč

Slovácko divadlo odehraje hru Úča musí pryč! přímo ve školní třídě

Na rodičovské schůzce se ocitli diváci Slováckého divadla. Herci v Uherském Hradišti uvedli premiéru komedie Úča musí pryč. Návštěvníci ale nechodí do budovy divadla.

Fidlovačka je jeden z příspěvků divadla k oslavám 100. výročí založení Československa.

Divadelní hra Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, jak zní celý její název, byla poprvé uvedena 21. prosince 1834 ve Stavovském divadle v Praze. Knižně byla vydána v roce 1877.

Ve hře skladbu Kde domov můj zpívá slepý houslista Mareš, v inscenaci Slováckého divadla svěřil režisér tuto roli Vladimíru Doskočilovi. "Když se to zazpívá jen tak, je to pěkná písnička," říká Michal Zetel.

Výpravu k inscenaci vytvořila Eva Jiřikovská, hudbu složil Mario Buzzi a pohybové spolupráce se ujal David Strnad. V inscenaci se objeví velká část souboru spolu se dvěma mladými herci, kteří soubor posílili, Pavlem Šupinou a Františkem Maňákem, a také živá kapela.

Divadlo chystá i pět dalších velkých inscenací. "Cítíme, že diváci už mají výročí dost. Pokusíme se vyprávět velké divadelní příběhy. Vracíme se k hereckému divadlu," říká ředitel Slováckého divadla Michal Zetel.

Jednou z premiér bude muzikál Chicago. Ten byl ve filmové podobě oceněn šesti Oscary. A dalším novinkou bude Přelet nad kukaččím hnízdem.

Ten ve filmové podobě s režisérem Milošem Formanem získal pět Oscarů. Režie se v divadle ujme Igor Stránský. "Silný text a režie Igora Stránského je věc, která vždy ve Slováckém divadle fungovala," říká Michal Zetel. 

Ten v rozhovoru mluví i o změnách souboru a předplatitelském zájmu. Novinkou tak je kromě pohádkového předplatného také předplatitelská skupina Slovácké divadlo junior.

Spustit audio

Související