Festival Moravský podzim slibuje špičkové interprety i výjimečné skladby

25. říjen 2013

Mezinárodní hudební festival Moravský podzim, který začíná v neděli, letos do Brna přiveze světové hvězdy, jako například dirigent Valerij Gergijev, nebo pianista Boris Berezovskij. Zaměří se ale také na výročí, která připadají na letošní rok.

V roce 2013, kdy proběhne jeho 47. ročník, čeká festival hned několik změn. Kromě toho, že se poprvé uskuteční v režii Filharmonie Brno, je zásadní novinkou dvouletá periodicita konání festivalu.

Když máte velké jméno, nemůžete mu diktovat, co má hrát

„Bienálové rozpětí nám dává možnost na festivalu daleko intenzivněji pracovat, na daleko prestižnějších jménech, jednat se sólisty dlouho dopředu,“ slibuje si ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu a ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Změny se chystají i v dramaturgii: „Dřív měl festival dopředu stanovený slogan nebo motto, do kterého se program musel napasovat. Dost často to svazovalo ruce manažerům a lidem, kteří jednali s umělci. Když máte velké jméno, nemůžete mu diktovat, co má hrát. To funguje jinak.“

Jak podotýká dramaturg festivalu, Vítězslav Mikeš, letošním ročníkem se vine několik dramaturgických nití: „Připomenuta budou výročí, na něž je rok 2013 bohatý. Zahajovací koncert věnuje brněnská filharmonie dvojímu výročí svého někdejšího šéfdirigenta Františka Jílka, katovický rozhlasový orchestr uvede při příležitosti nedožitých osmdesátin klasika polské hudby 20. století Henryka Góreckého, jeho slavnou třetí symfonii, jejíž nahrávka před dvaceti lety vévodila britským i americkým žebříčkům vážné hudby. Na berliozovské výročí náležitě upozorní Londýnský symfonický orchestr v čele s Valerijem Gergijevem. A dostane se i na další jubilanty.“

Hvězdná sestava

Virtuóz Berezovskij stejně jako London Symphony Orchestra, který proslulou Berliozovou Fantastickou symfonií festival 8. listopadu zakončí, patří ke skutečné světové elitě. Jak slavný pianista, tak světoznámý orchestr se podle Kučerové v Brně představí vůbec poprvé. Londýnští symfonici navíc pod vedením dirigentské špičky Valerije Gergieva přijíždějí cíleně na jediné tuzemské vystoupení jen do Brna.

Famózního ruského klavíristu Berezovského vystřídají kupříkladu Trondheimští sólisté představující norský repertoár, s katovickým Národním symfonickým orchestrem Polského rozhlasu zazpívá slavná sopranistka Ewa Vesin. Toto vystoupení se odehraje 2. listopadu v Janáčkově divadle. Katovičtí nabídnou třetí symfonii polského skladatele Henryka Goreckého.

Ve dnech 27. října až 8. listopadu se uskuteční patnáct jedinečných koncertů, desítky světových jmen a nejen hudebních zážitků. Vystoupení se konají v Besedním domě, Janáčkově divadle, v kostele U minoritů a jeden večer se odehraje dokonce ve skleněném pokoji vily Tugendhat. Tento koncert souboru založeného na půdě brněnské JAMU a nazvaného Isha trio je však již vyprodaný.

autoři: Zuzana Kopuletá , Karel Kratochvíl
Spustit audio