Festival Divadelní svět Brno komunikuje s diváky tady a teď

29. říjen 2015

V pátek 16. října se Moravským náměstím rozlehly písně. Akcí, které se zúčastnili zástupci téměř všech brněnských divadel, byl zahájen 6. ročník mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno.

„Festival měl v uplynulých letech střídavou uměleckou kuratelu, podílela se na něm všechna divadla. Každý rok stál v čele ředitel jednoho z brněnských divadel a organizačně ho zajišťovalo Turistické informační centrum. Od letošního roku je garantem organizačním, ale i programovým Národní divadlo Brno,“ popisuje jednu z hlavních změn festivalu ředitel Národního divadla v Brně Martin Glaser.


Podtitul šestého Divadelního světa Brno zněl Festival progresivního divadla. „Pro brněnskou kulturní veřejnost má smysl dlouhodobě čitelný festival, který bude vozit do Brna progresivní divadlo,“ vysvětluje Glaser.

Podle organizátorů onen progres spočívá v tom, že se inscenace snaží s diváky komunikovat tady a teď. K tomu využívají nejmodernější výrazové prostředky a odráží to, co zrovna hýbe světem.

Tři mušketýři

Martin Glaser dodává: „Z rozhodnutí Rady města Brna by Národní divadlo Brno mělo být trvalým pořadatelem festivalu – dokud bude politická vůle takový festival ve městě Brně mít a financovat ho, protože to samozřejmě není jednoduchá a laciná záležitost. Je to festival s téměř desetimiliónovým rozpočtem.“

Banquet Shakespeare

Hlavním cílem letošního ročníku Divadelního světa Brno bylo přilákat na festivalová představení také běžné diváky a nejen odbornou veřejnost. Vedení festivalu proto dalo přednost tuzemským divadelním souborům před zahraničními. Tento krok se ukázal jako správný. Odpadl totiž strach potenciálních diváků, že nebudou rozumět, a téměř všechna představení byla vyprodána.

Šestý ročník Divadelního světa Brno nabídl výběr toho nejlepšího, co lze na evropských jevištích vidět. Doufejme, že pořádající Národní divadlo Brno bude schopno udržet kvalitu letošního ročníku na stejně vysoké úrovni i v budoucnu. Sedmý ročník festivalu by se měl konat v termínu od 27. - 31. května 2016.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio