Ferda Mravenec v nacistickém lágru. Vychází ilustrované Deníky Ondřeje Sekory

Co si vybavíte, když se řekne Ondřej Sekora? Ferdu Mravence, brouka Pytlíka a rozverné obrázky toho, co se děje v trávě? Moravské zemské muzeum a Nakladatelství Plus v pondělí představily knihu, která slavného ilustrátora ukazuje z jiné stránky.

Věděli jste, že spisovatel a výtvarník Ondřej Sekora strávil několik měsíců v nacistických koncentračních táborech? Jeho zápisky z té doby právě vychází knižně.

Po více než sedmdesáti letech tak lidé mohou nahlédnout do jeho deníků, které psal jako vězeň od podzimu 1944 do jara 1945. Představuje výtvarníka a spisovatele v úplně jiném světle.

„Inženýr Križický se oběsil zde na dvorku. Člověku, který byl zdrcen tak velkou mírou nespravedlnosti na sobě a rodině, nemohl nikdo pomoci,“ předčítá z knihy Deníky Ondřeje Sekory 1944 – 1945 Hana Kraflová z Moravského zemského muzea.

Deníky Ondřeje Sekory 1944-1945 představilo Moravské zemské muzeum a Nakladatelství Plus

Tuto a jiné události Ondřej Sekora zaznamenával do malého černého deníku. K němu měl i skicář. Maloval většinu toho, co viděl.

„Velmi těžkou práci za nedostatečné výživy, za téměř žádné hygieny. Potýkal se s chorobami, s ponižováním, byla omezována korespondence. Ani v této situaci neztrácel optimismus, který ale nebyl planý ani naivní. Byl jako člověk zkrátka velmi houževnatý,“ přibližuje spisovatele a ilustrátora Kraflová.

U představení knihy byla i dědička po Ondřeji Sekorovi Jana Kollár. Ta prozradila, že toto těžké období bylo pro Sekoru hodně důležité a poznamenalo jej pro poválečná léta.

Z knihy Deníky Ondřeje Sekory 1944-1945

„Žil na určité úrovni, byl úspěšný, psal, maloval. Měl zajištěný život. Najednou, jen proto, že jeho manželka byla Židovka, ho celá společnost zavrhla,“ vysvětluje Jana Kollár.

Nová kniha se jmenuje Deníky Ondřeje Sekory 1944-1945. Těžká a obsáhlá publikace má na obálce načrtnutý usměvavý obličej za zamřížovaným oknem. To je reprodukce původní obálky skicáře Ondřeje Sekory.

Publikace spojuje dvě knihy - deník i skicář - do jedné. Sekorovy ručně malované obrázky grafik skryl do papírových kapes.

„Je to osobní zpověď a neměla by být jen tak na očích. Pokud to čtenáře zajímá, může do kapsy nahlédnout, rozříznout ji a pak se pokochat tím, co tam objeví,“ popisuje svůj záměr Tomáš Cikán, který navrhoval grafický design knihy.

Tomáš Cikán, grafik Deníků Ondřeje Sekory 1944-1945, otvírá jednu z kapes, které skrývají Sekorovy ilustrace.

Na ilustracích ho zaujalo hlavně to, že je Sekora maloval stejně jako své obrázky do dětských knížek, stejnou estetikou, kterou známe z Ferdy Mravence. „Přitom ten obsah je úplně jiný. Ten kontrast je neuvěřitelný a tím jsou ty ilustrace velice zajímavé a dojemné,“ popisuje grafik.

Hana Kraflová z Oddělení dějin literatury Moravského zemského muzea upozorňuje na velkou podobnost mezi povahovými rysy Ondřeje Sekory a jeho nejznámější postavičky.

„Ferda Mravenec má jeho vlastnosti. Velkou houževnatost, vytrvalost a víru v to, že když se bude člověk snažit a vytrvá, věci dobře dopadnou,“ vysvětluje Kraflová.

autor: mav
Spustit audio