Farmacie se po 60 letech vrací pod Masarykovu univerzitu, připojí se ke stávajícím devíti fakultám

Masarykova univerzita bude mít novou fakultu. Desátou v pořadí bude od července farmacie. Ta byla dosud součástí Veterinární a Farmaceutické univerzity v Brně. V úterý (5. května) novinku oznámilo vedení univerzity. Je to vůbec poprvé v novodobé historii, kdy k takovému přesunu mezi univerzitami dojde.

Jako historický okamžik označuje rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš přesun farmaceutické fakulty z jedné univerzity na druhou. Jedním z těch důvodů je provázání farmacie s dalšími fakultami na Masarykově univerzitě. Zejména Lékařskou a Přírodovědeckou fakultou, ale také vědeckým ústavem CEITEC a Fakultní nemocnicí Brno. Měl by tak být hlavně posílen výzkum v těchto oblastech. V budoucnu by se tak mohlo rozrůst výzkumné i pracovní centrum v Brně, podobně jako tomu je třeba nyní v odvětví informačních technologií, které má takřka celosvětový přesah.

Není to ale poprvé, kdy má Masarykova univerzita co dočinění s farmacií, protože farmacie vznikla pod Masarykovou univerzitou v roce 1952. O šest let později ale byla zrušena a sloučena s Farmaceutickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislavě. Až v roce 1991 se znovu obnovila, tentokrát ale jako součást Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Podpisem smlouvy se tak po 60 letech opět farmacie vrací pod Masarykovu univerzitu.

Nic se nemění

Převod fakulty vyžaduje také přesun studentů, zaměstnanců nebo techniky. Pro současné studenty a zaměstnance by se nemělo od dalšího akademického roku prakticky nic změnit. Jen budou studovat a pracovat pod Masarykovou univerzitou. Je to zhruba 800 studentů magisterského a doktorského studia a přibližně 150 zaměstnanců.

Studenti mají garantováno, že své obory dostudují, tak jako kdyby k přesunu nedošlo. Budou mít nároky na veškerá stipendia, příspěvky a podobně. Od 1. července budou mít studenti přístup také do knihoven a studoven Masarykovy univerzity. Dokonce budou navštěvovat i stále stejné prostory, které si Masarykova univerzita pronajala na pět let. Ročně za ně zaplatí 22 milionů korun. Za dalších zhruba 36 milionů korun univerzita odkoupila i přístroje potřebné pro výuku a výzkum.

Nové studijní programy

Už nyní pracuje Masarykova univerzita na změnách uvnitř farmaceutické fakulty. Na stole jsou tak různé scénáře, jak obměnit nebo propojit některé studijní programy. Nabízí se také i vytvoření zcela nových programů, jako například klinické farmacie, která má podle zástupců univerzit velkou budoucnost. V úvahu připadají také různé mezinárodní programy. Zároveň se pro Farmaceutickou fakultu připravují prostory v univerzitním kampusu v Bohunicích, kam by se poté měla přestěhovat.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související