Fandíte detoxu? „Není dieta, která by nás efektivně zevnitř vyčistila,“ ujišťují nutriční terapeutky

15. únor 2023

Mýtů kolem jídla je moc. Například detoxikační kůry. „V praxi to vypadá tak, že je člověku špatně. Spíš se dehydratuje a vyčistí si trakt od bakterií, i těch prospěšných. Takže je nedoporučujeme,“ souzní nutriční terapeutky Veronika Pourová a Andrea Jakešová. Jak se mají stravovat lidé, kteří sportují? Co očekávají lidé v jejich poradně? Je něco, co vůbec nejíst? Co soudí o superpotravinách? Poslechněte si i recept na odlehčenou koprovou omáčku.

Populární je smoothie. Terapeutky uvádí příklad jedné firmy, která nabízela třídenní detox ve formě džusů. „Vyšlo nám to v přepočtu na 40 kostek cukru! Když ovoce rozmixujeme, tak ho zbavíme vlákniny, ale cukr je pořád cukr.“

Veronika Pourová, Andrea Jakešová

Takže smoothie nekonzumovat? „Ano, ale sestavíme ho tak, že základ bude kefír, dva-tři kousky ovoce, dvě-tři lžíce vloček a lžíce semínek,“ doporučují Veronika Pourová a Andrea Jakešová.

Stejné je to podle nich i s detoxikačními či hubnoucími čaji. „Obsahují často močopudné a projímavé byliny, takže se odvodníme a o to jsme pak lehčí. Máme detoxikační orgány jako játra, ledviny, plíce a ty svou práci odvádějí. Není dieta, která by nás efektivně zevnitř vyčistila.“

Jak jíst a nemít hlad? Tak se zrodila jejich kniha s více než stovkou receptů s názvem Vyváženě. „Kuchařek je spousta, ale nejsou ideální na hubnutí. Chtěly jsme sestavit kuchařku tak, aby recept měl ideálně sestavený poměr hlavních živin,“ vysvětlují nutriční terapeutky.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související