Fakultní nemocnice Brno: pacienti nechtějí platit za „lepšího“ lékaře

18. prosinec 2012

Ztím jen dva pacienti, kteří ve Fakultní nemocnici Brno podstoupili operaci, si připlatili za to, že je operoval jimi zvolený lékař. Výběr operatéra za příplatek při tom ministerstvo zdravotnictví zavedlo už od června. Lidé ale stále váhají a proti jsou i mnozí lékaři.

„Moje děti věděly o možnosti výběru lékaře. Rozhodly se pro toho nejzkušenějšího. Jsem vděčná, že mě operoval on. Vzbuzoval ve mně velkou důvěru,“ uvádí pacientka, která volbu konkrétního operatéra využila.

Slabý zájem o výběr operatéra přisuzuje například přednosta interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jindřich Špinar bezradnosti pacientů: „Bohužel já jako pacient asi velice těžko dokážu odhadnout, jestli ten či onen lékař je dobrý chirurg.“

Přestože si pacienti mohou operatéra vybrat, poslední slovo v tom nemají. Vedení té které kliniky vždy pověří operací takového lékaře, který k ní má dost znalostí a zkušeností. Může se pak stát i to, že pacienta operuje jiný než zvolený odborník. „Odborné hledisko je nejdůležitější,“ poznamenává Vilém Juráň, který operoval citovanou pacientku.

Možnost volby lékaře za příplatek zavedlo ministerstvo zdravotnictví. Chtělo tak omezit korupci a umožnit nemocnicím přivýdělek.

O zavedení možnosti volby lékaře za příplatek uvažovali i v další velké brněnské nemocnici - Fakultní nemocnici u svaté Anny. Pro naprostý nezájem pacientů s tím ale ani nezačali. Masarykův onkologický ústav v Brně o zavedení tohoto opatření neuvažuje vůbec.

Spustit audio