Expedice Z101 opouští Súdán. Zajela ještě na místo, kde málem přišli o život cestovatelé Hanzelka a Zikmund

24. únor 2023

Expedice Z101 sleduje stopy první cesty pánů Hanzelky a Zikmunda, srovnává tehdejší svět s tím dnešním a také se snaží plnit některé touhy a představy, o kterých legendární cestovatelé snili, ale nepodařilo se jim je uskutečnit.

Čtěte také

Cestování přináší spoustu krásných zážitků, ale také nebezpečí. Mezní situace se nevyhýbaly ani legendární dvojici Hanzelka-Zikmund. Expedice Z101 v další z reportáží přímo v autentických místech připomene chvíle, kdy byli slavní cestovatelé hodně blízko velkému neštěstí. Zároveň to ale byly chvíle, které je ještě více spojily a utužily jejich přátelství.

A přidáváme opět osobní komentář cestovatelů Lindy a Tomáše:

Jsou tu snad poslední dny v Súdánu. Po pěti měsících v zemi, sedmi v Česku a dvou týdnech od návratu Tomáše to vypadá, že se s touto zemí loučíme. A jak jinak, než stylově, takže Tomáš vyrazil na místo, kde Hanzelka se Zikmundem málem přišli o život.
Vydal se směrem na sever z Chartúmu do místa kolem Abu Hamad, kde se v roce 1947 legendární cestovatelé ztratili a snad už ani nevěřili v záchranu. Poslední převaření vody z vaku umístěného na Tatřičce a pak už jen čekání … až se z dálky ozvalo houkání vlaku, pak železniční trať a pak už konečně osada, do které směřovali.
Místo, kde Hanzelka a Zikmund málem svou cestu skončili, snad bude místem, odkud naše cesta bude pokračovat dál směrem na jih.
Po dvou letech se situace v Etiopii uklidnila a hranice je otevřená. Snad se tedy podaří do ní vstoupit na první pokus.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.