Exhejtman Hašek má novou práci. Jako koncipient dělá pro advokáta Janstu

23. listopad 2016

Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD nově působí jako koncipient v advokátní kanceláři. Informoval o tom na svém oficiálním facebookovém profilu. Po osmi letech ve vedení kraje a celkem dvaceti letech v politice se tak vrací ke své původní profesi. Hašek na postu hejtmana skončil minulý týden. Zůstal řadovým zastupitelem kraje.

„Vrátil jsem se po 8 letech v čele Jihomoravského kraje profesně k právu a advokacii, konkrétně do advokátní kanceláře Jansta Kostka, ve které jsem již dříve pracoval, a působím v ní jako advokátní koncipient,“ napsal Michal Hašek.


Spolumajitelem Advokátní kanceláře Jansta, Kostka spol. s r.o. je Miroslav Jansta, úspěšný právník, lobbista a sportovní funkcionář. Podle médií patří mezi vlivné postavy v zákulisí české politiky. Blízko má dlouhodobě k prezidentu Miloši Zemanovi. Například v červnu Hospodářské noviny napsaly, že na Hradě se rodí tým pro Zemanovo znovuzvolení a Jansta by mohl vést jeho kampaň. Jako člen ČSSD pomohl i straně, když byla v 90. letech kvůli financování v potížích.

„Dodržel jsem slib daný po volbách - žádná státní ani krajská trafika či dozorčí rada. Těším se na novou profesní i životní etapu,“ dodal bývalý hejtman.

Jihomoravský kraj má nového hejtmana od minulé středy. Haška na postu vystřídal Bohumil Šimek z hnutí ANO.

Koalici vytvořilo vítězné ANO s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Strany mají 34 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Podmínkou spolupráce ANO s ČSSD bylo, že Hašek nebude mít žádnou uvolněnou funkci. Dosluhující hejtman žádnou nepožadoval.

Bývalý hejtman je sice řadovým zastupitelem kraje, zůstal ale bez placené funkce. Peníze nedostává ani na postu externího poradce pro regionální politiku prezidenta. Funkci dal po prohraných krajských volbách k dispozici, Miloš Zeman ale jeho rezignaci nepodepsal.

Čtěte také

„Nabídl jsem panu prezidentovi rezignaci na místo poradce pro regionální politiku po letošních krajských volbách. Odpovědí mi byl staronový jmenovací dekret. Vážím si důvěry a podpory pana prezidenta stejně jako možnosti dále spolupracovat na tématech souvisejících s regionálním rozvojem a politikou," uvedl před časem Hašek.

Kdo je Michal Hašek?

Čtyřicetiletý Michal Hašek se v politice pohybuje téměř 20 let. Začínal na sklonku 90. let v zastupitelstvu obce Drásov na Brněnsku, kde působil i ve vedení obce.

Několik let byl tváří nejen jihomoravské sociální demokracie, ale coby hejtman i celého regionu. ČSSD pod jeho vedením vyhrála krajské volby v roce 2008. V listopadu téhož roku se stal hejtmanem, další měsíc byl zvolen předsedou Asociace krajů České republiky.

Tisková konference po jednání vlády se zástupci Asociace krajů ČR, Bohuslav Sobotka (vpavo) a Michal Hašek

Post hejtmana obhájil Hašek i v roce 2012, od voličů tehdy získal 20 078 preferenčních hlasů. Vyhrál tedy dvoje předchozí volby v Jihomoravském kraji, potřetí se mu to ale nepodařilo. ČSSD skončila na jižní Moravě v říjnových volbách třetí za vítězným hnutím ANO a KDU-ČSL.

Lánská schůzka i kauza neexistující mluvčí

Hašek má dlouhodobě dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Naopak si nerozumí s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 stál za iniciativou, která chtěla Sobotkův odchod z čela vyjednávacího týmu o nové vládě, čímž by ztratil i možnost stát se budoucím premiérem. U prezidenta Miloše Zemana se tehdy konala takzvaná lánská schůzka, kterou Hašek ve vysílání České televize několikrát popřel. Další účastník setkání Milan Chovanec ji naopak potvrdil.

Čtěte také

Naposledy pak Haška dostihla aféra údajné neexistující mluvčí. Jak napsala Mladá fronta Dnes, za jihomoravského hejtmana roky mluvila Lucie Proutníková. Ta ale podle deníku neexistuje, údajně se za ní ukrývá lobbistka Jana Mrencová. Hašek tyto informace od začátku popírá.

autor: ako | zdroj: ČTK
Spustit audio