Exekuce se nesmí vztahovat na nezabavitelnou část důchodu, zastal se seniora Ústavní soud

8. listopad 2016

Ústavní soud vyhověl stížnosti důchodce, kterému exekutor nechal strhnout víc než 43 tisíc korun z jeho bankovního účtu. Šlo přitom o peníze, které dostával jako takzvanou nezabavitelnou část důchodu. Muž si stěžoval u nižších soudů, ty mu ale nevyhověly. Ústavní soud to považuje za chybné.

Podle soudce Jana Musila je jedno, jestli je nezabavitelné minimum uloženo na účtu nebo třeba ve slamníku.

"I na tyto sumy uložené na bankovním účtu je zapotřebí hledět systematickým výkladem. Stejně je tomu například při vyplácení mezd zaměstnancům, kdy podobně ty částky nelze strhávat ze mzdy, protože tvoří nezabavitelné minimum," vysvětlil nález soudce Musil.

Důchodce, který v této věci podal stížnost, to považoval za obcházení zákona. Ústavní soud potvrdil, že postup nižších soudů v této věci byl chybný.

Ochrana před existenční nouzí

Nižší soudy srážku peněz nezastavily. Okresní a krajský soud argumentovaly totiž tím, že se mění povaha peněz uložených na účtu. Nejde prý o postih důchodu, ale postih práva na výplatu prostředků na účtu.

Podle Ústavního soudu je tato úvaha extrémně vadná a míjí se se základním účelem takzvaných nepostižitelných částek, které mají dlužníky chránit před existenční nouzí.

Případ důchodce se vrací k Okresnímu soudu v Lounech, který je vázán rozhodnutím Ústavního soudu.

autor: gaj
Spustit audio