EU spouští ve Středozemním moři operaci proti pašerákům lidí

7. říjen 2015

Evropská unie udělala další krok v tažení proti pašerákům lidí. Vojenská plavidla členských zemí EU budou ode dneška zasahovat proti lodím převaděčů ve Středozemním moři a budou je moci i zabavovat.

Nový mandát dovoluje vojenským lodím pronásledovat pašeráky a zadržet je i jejich plavidla, pokud budou v mezinárodních vodách.

Evropská unie schválila doktrínu, která umožňuje použít vojenské síly proti pašerákům lidí, kteří operují z Libye. Do libyjských teritoriálních vod však evropská plavidla nebudou moci vstoupit.

Plavidla do Operace Sofie zapůjčily jednotlivé evropské země – dvě vyslalo Německo a po jedné lodi vyslala Británie, Itálie, Španělsko a Francie. Velitelství mise sídlí v Římě.

Moderní válečné lodě mají k dispozici letadla a vrtulníky. Více než čtvrt roku se prostor ve Středozemním moři mapoval. Plavidla by tak měla mít dostatek informací o tom, jak obchod s lidmi v této části světa funguje.

„Nicméně lodí je šest a od libyjských břehů svého času odráželo na 20 lodí denně. Nedovedu si představit, že by se všechny daly polapit. Pak jsou tady politicko-technické překážky. Mise nemá jasný mezinárodní mandát. Je to mise EU, ale nemá posvěcení Rady bezpečnosti OSN,“ říká komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Podle něj v této části Středozemního moře už tolik uprchlíků neproudí.

„Už dávno se to přesunulo do východní části Středozemního moře. Význam by to mělo proto, že tu umíralo nejvíce lidí. Těm by se pomoci mohlo. Některé pašeráky by to odstrašit také mohlo,“ dodal Slezák.

Podle OSN přišlo těmito cestami jen letos do Itálie a Řecka přes 500 tisíc imigrantů.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře
autoři: heš , msl , jma
Spustit audio