Erik Best: Proč spojenci zaútočili na Sýrii? Hrozí světu 3. světová?

16. duben 2018

V noci na sobotu 14. dubna 2018 bombardéry USA, Francie a Velké Británie zničily vědecká centra a vojenské základny, kde se skladují a vyvíjejí chemické zbraně. Byla to odveta za chemický útok ve městě Dúmá.

„Největší emoce, které po útoku zavládly, byl pocit úlevy. Všichni jsou rádi, že se skoro nic nestalo. Neměly by být nějaké velké lidské ztráty, a taky že Rusko nepoužilo zbraně,“ říká americký novinář Erik Best. Přesto ale není moc jasné, proč Donald Trump bombardéry poslal.

Oficiálně je to reakce spojenců na údajný chemický útok syrského režimu na město Dúmá z konce minulého týdne. Důkazy ale zatím nikdo nepředložil. Rusko naštěstí vojensky nereagovalo, útok ale rázně odsoudilo. Proč se pořád nedaří najít politické řešení konfliktu v Sýrii?

Oč jim jde?

„Putin tam chce mít stálé zastoupení. Trump sice oznámil odchod, ale přitom nechce, aby tam byli další mocnosti jako Turecko, Irán a Rusko. Je to velký problém a vůbec není jasné, jak se vůbec bude dál řešit.“ Podle Besta je taky otázka, jestli za útokem nestojí i vnitřní boje uvnitř Bílého domu.

Ne všichni v americké administrativě totiž stojí o vyklizení pozic na Blízkém východě. „Nikdo ani nevíme, do jaké míry mohl urychlit Trumpovo rozhodnutí i jeho nový poradce John Bolton. Je to přece známý válečný štváč, který sice používá diplomatický slovník, ale rád volí násilí.“

Bezzubá OSN

Mapa zobrazuje oblasti, na které se mají zaměřit útoky

Rusko svolalo Radu bezpečnosti OSN. Ta ale zamítla jeho návrh rezoluce kritizující útoky v Sýrii. Putin útok spojenců nejdřív odsoudil, pak probleskla informace, podle které byl chemický útok na město Dúmá zinscenovaný. A pak přišlo obvinění Velké Británie.

„Už teď vidíme zákeřnou propagandu, která se na nás valí z obou stran. Nejdůležitější by měla být OSN, která pouze konstatovala, že si Rusko i USA dělají, co chtějí, a že porušují mezinárodní pravidla. OSN ale nemůže nikoho jakkoli potrestat. A už si toho všímá i veřejnost.“

Co bude dál?

USA už připravují další sankce vůči Rusku, které stále podporuje syrského prezidenta Bašára Asada. „Je to znamení, že velmi brzy s něčím dalším přijde i Kreml. S čím, to teď těžko spekulovat. Jestli se ale něco blíží, poznáte na chování burzy a na pohybu dolaru. Tam jsou investoři, kteří mají velmi dobré informace. Lepší než vy nebo já,“ dodává Best.

autoři: všt , lup , Erik Best
Spustit audio