Erik Best: Pokud nebude postoj ČSSD úplně jasný, bude síla komunistů ještě větší

6. červen 2018

Na den přesně půl roku poté, co jej prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem poprvé, bude dnes Andrej Babiš podruhé pověřen sestavením vlády. Má nyní reálnější šanci uspět a získat důvěru Poslanecké sněmovny?

„Andrej Babiš má jednak něco už vyjednáno, ale možná ještě důležitější je, že má programové prohlášení, které může fungovat, i kdyby účast ve vládě neprošla v referendu ČSSD,“ myslí si novinář Erik Best.

Zatím se ale zdá, že vnitrostranické referendum menšinovou koalici s podporou komunistů podpoří. „Z mého hlediska je největší současná otázka, jestli pan prezident souhlasí s tím, aby byl Miroslav Poche ministrem zahraničí,“ říká politický analytik.

Boj o jmenování Miroslava Pocheho

Miloš Zeman už dopředu prohlásil, že Pocheho jmenovat odmítá. Zatím není jasné, jestli ho Babiš vůbec jako člena vlády navrhne. Na druhé straně ČSSD tvrdí, že na jeho jménu trvá.

„Je tam obrovský potencionální boj a nakonec to může dopadnout i tak, že Poche jmenován nebude a určitá skupina uvnitř ČSSD vedená nejspíš panem Chovancem řekne, že za takových podmínek do vlády nepůjde. Pak by nastal boj v parlamentu,“ uvažuje Erik Best.

Miloši Zemanovi vadí Pocheho názory na zahraniční politiku, na otázky migrace i na vztah s Izraelem. Neoficiálním důvodem by mohla být i jeho podpora Jiřího Drahoše v prezidentské volbě nebo jeho obchodní vztahy.

Europoslanec Miroslav Poche

„Osobně zatím nevidím důvod, proč by z profesionálního hlediska neměl být Miroslav Poche dobrým ministrem zahraničí,“ dodává Erik Best.

Podpora komunistů

Komunisté počítají s tím, že podpoří vznik menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie a budou ji tolerovat. Jejich požadavky mají být uvedeny v dokumentu o toleranci mezi ANO a KSČM. ČSSD zatím o žádnou konkrétní písemnou dohodu s komunisty neusiluje.


Otázka je, co znamená tolerance. Ve hře jsou různé kombinace možností a klíčová otázka je, jak se k tomu postaví ČSSD. Komunisté mohou doufat, že pokud to nebude v rámci ČSSD úplně jasné, bude jejich síla ještě větší.Erik Best

Tématem ve vztahu ke komunistické podpoře nové vlády je také otázka zdanění církevních restitucí. „Babiš říká, že církevní restituce byly předražené o 54 miliard a to je argument, na který voliči slyší. Nejsem si ale jistý, jestli nakonec zdanění bude odsouhlasené. Pokud totiž bude vláda sestavena do 10. července a Senát nestihne navrhnout zákon, může to dopadnout jinak," uzavírá politický analytik.

autoři: zis , and , Erik Best
Spustit audio