Epidemie žloutenky skončila. Zjišťovali jsme, kolik stála peněz

Minulý týden hygienici na jihu Moravy odvolali epidemii žloutenky, která trvala asi rok a půl.  Za tu dobu se hepatitidou typu A nakazilo v regionu přes 500 lidí.

Aby byl počet infikovaných co nejnižší, úřady a další instituce přijaly preventivní opatření.

Dopravní podnik města Brna v autobusech, trolejbusech a tramvajích používal silnější dezinfekci a pracovníci čistili dopravní prostředky častěji.

Přesné vyčíslení nákladů ale v současné době dopravní podnik nemá k dispozici. Jednalo se ale o desítky tisíc korun ročně. Přísnější hygienická opatření chce podnik držet i nadále.

Přesné výdaje ale naopak už mají České dráhy. Zaměřily se především na ochranu vlastních zaměstnanců. Dokupovaly bezdotykové dezinfekční dávkovače na místa, kde chyběly.

Pokladním a vlakovým četám pořídily speciální gely na dezinfekci rukou. Celkem České dráhy opatření podle mluvčí Moniky Bezuchové stála 30 tisíc korun.

Bezplatně se očkovali úředníci i bezdomovci

Například brněnský Úřad práce chránil své zaměstnance očkováním. Očkování proti hepatitidě typu A absolvovalo zdarma 123 zaměstnanců, kteří pracují v takzvané první linii.

„Týkalo se zprostředkovatelů a zaměstnanců, kteří mají v gesci nepojistné sociální dávky a jsou v každodenním kontaktu s klienty. Náklady na očkování zaměstnanců činily 295 tisíc korun. Náklady na dezinfekční prostředky zhruba na 85 tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Preventivní očkování ale nepodstoupili jen úředníci. Vakcínu dostalo přes 250 strážníků a 150 pracovníků v sociálních službách. Magistrát města Brna vyšlo proočkování celkem na 2,2 milionu korun.

Mateřské a základní školy dostaly od města 400 tisíc korun na nákup dezinfekcí. Přibližně 600 tisíc korun stálo očkování jihomoravských záchranářů. Kromě zaměstnanců prošli očkováním i někteří lidé bez domova.

„Magistrát také zajistil očkování pro lidi, kteří jsou v existenciální krizi, například jsou bez domova. Na toto jsme vyčlenili 390 tisíc korun. Očkování stále probíhá. Počítá se, že by se takto mohlo naočkovat 200 lidí. Toto číslo ale není limitující, pokud vše půjde dobře, může se tento počet navýšit,“ říká mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Strážníky chrání postřik služebních aut

Zajímavostí může být například speciální postřik ve vozech brněnských strážníků. Pomocí rozprašovače ošetřili celý interiér auta. Po zaschnutí zůstala na povrchu vrstva nanokrystalu titanu. Ten likviduje viry, bakterie a plísně. Strážníky tak chránil i proti žloutence. 

Na jedno auto stála tato impregnace tisíc korun. Nástřik dostalo podle mluvčího brněnské Městské policie Jakuba Ghanema celkem 43 vozů.

autor: tip
Spustit audio

Související