Epidemie chřipky zatím nepropukla, některé nemocnice už zakázaly návštěvy

Tisíce lidí v celém kraji aktuálně trápí chřipka nebo respirační infekce, a místo do práce tak míří do ordinací lékařů. Chřipku má ale podle údajů hygieniků jen šestnáct procent všech nemocných, o epidemii tudíž podle nich zatím mluvit nelze.

Kvůli zvýšenému počtu nemocných ale už pět jihomoravských zdravotnických zařízení zakázalo návštěvy.

První byla kyjovská nemocnice, a to už předminulý pátek. Po ní se minulý týden připojily nemocnice v Hodoníně, Letovicích a ve Vyškově. A ode dneška už nesmí návštěvy za pacienty ani ve vojenské nemocnici v Brně. Další zařízení zákazy zvažují.

Ale třeba v Masarykově onkologickém ústavu v Brně budou moct příbuzní za pacienty chodit, i kdyby vypukla epidemie chřipky.

Podle mluvčí ústavu Zuzany Joukalové je to důležité pro psychiku onkologických pacientů. Příbuzní jim totiž velmi pomáhají vyrovnat se s jejich diagnózou a zvládnout léčbu. Je pak jen na uvážení návštěvníků, jestli se cítí dostatečně zdraví, aby pacienty neohrozili. Stejnou strategii mají i jihomoravské domovy pro seniory.

Na sto tisíc obyvatel aktuálně připadá 1675 nemocných. V celkových číslech je to asi dvacet tisíc lidí. Oproti předminulému týdnu se počet nemocných podle statistik hygieniků mírně snížil.

Mezi nemocnými je stále většina těch, které trápí respirační infekce. Pacientů s pravou chřipkou je zhruba šestnáct procent. Ale nutno poznamenat, že jejich podíl se zvyšuje.

O chřipkové epidemii ale podle hygieniků na jižní Moravě stále mluvit nemůžeme, což se ale může změnit. Tento týden se totiž do lavic vrací děti z jarních prázdnin, které zřejmě napomohly tomu, že se nemocnost mezi malými dětmi snížila. Minulý týden naopak přibylo nemocných mezi seniory.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio

Související