Émile Ajar: Život s krajtou

27. duben 2015

Život s krajtou - moudrá, bláznivá a zábavná novela Émile Ajara o muži, který chtěl být silně objímán...

Poslouchejte na Vltavě od 27. dubna 2015 vždy v 9:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Novela Život s krajtou vzbudila před čtyřiceti lety v Paříži senzaci. Jednak svou mimořádnou originalitou, jednak záhadným pseudonymem svého tvůrce. Émile Ajar bylo zcela neznámé jméno, kvalita knihy však prozrazovala zkušeného Mistra. A když následující Ajarův román Život před sebou dokonce získal Goncourtovu cenu, vypukl v pařížském literárním světě doslova hon na autora.

Dnes už je ta historie známá, takže to připomeňme rovnou: živého jej nedostali. I když někteří odborníci a čtenáři mířili přesně. Ovšem teprve když roku 1980 zemřel proslulý spisovatel Romaine Gary, jeho závěť ono podezření potvrdila. Za Ajara se schovával on, když chtěl svléct svou starou kůži jako ona krajta.

Romaine Gary měl s různými jmény a pseudonymy rozsáhlé zkušenosti. Narodil se roku 1914 v Rusku jako nemanželský syn ruské herečky Niny Kacewové, za druhé světové války už jako Gary získal řadu válečných vyznamenání coby spojenecký pilot, stal se úpěšným francouzským diplomatem a spisovatelem, v Holywoodu režíroval několik filmů, s různými spisovatelskými pseudonymy koketoval celý život. Émile Ajar byla Garyho identita poslední a nejdůslednější, přispěla k jeho slávě – ovšem možná i k jeho dobrovolné smrti.

Mladý hrdina jeho novely žije s krajtou; je snad blázen, když touží, aby ho každý večer někdo pevně objímal? Ostýchavý statistik by to dovolil snad ještě slečně Dreyfusové, protože ta – stejně jako jeho milovaný had – má prapůvod v Africe. Ale Cousinovy groteskní cesty k jiným lidem se stále zaplétají a sukují jako onen had, a podobnými oklikami a kličkami se vlní i jeho originální jazyk, jímž své jímavé i zábavné příběhy vypráví.


Čte: Michal Bumbálek

Autor: Émile AjarPřeklad: Drahoslava JanderováPro rozhlas upravil: Ludvík NěmecRežie: Radim Nejedlý

Natočeno v Brně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.