Ekonomové mají svou laboratoř. Zkoumají třeba jak lidé podvádí u placení daní

Vlastní laboratoře nemají jen chemici nebo biologové, ale také ekonomové. Zkoumají v nich například chování lidí při placení daní. Jednu takovou laboratoř má nově i Masarykova univerzita.

Podváděli byste u placení daní, kdybyste věděli, že vás nikdo nebude kontrolovat? Na přímou otázku asi nebude chtít odpovědět každý, proto se podobné výzkumy soustřeďují do speciálních laboratoří. Na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně doteď na podobné experimenty používali papírové krabice, teď získali unikátní prostory, které jsou v Evropě unikátní.

„Představte si klasickou výukovou hodinu. Student přijde, dívá se na tabuli, vidí plátno, prezentaci a v té hodině se pak zabývá tím, jak ten experiment probíhá, je vlastně sám součástí experimentu,“ vysvětluje projektový manažer David Póč.

Místnost, o které mluví, vypadá na první pohled obyčejně. Z omylu ale návštěvníky vyvede náhlé vrčení, při něm se začnou nahoru vysunovat boky stolů, až jsou jednotlivá místa s počítači oddělena od sebe zástěnou. To je podle vedoucího laboratoře Jiřího Špalka velmi důležité právě pro ekonomické pokusy.

„Hledáme motivy daňových úniků, motivy toho, proč se lidé celkem racionálně rozhodnou ty daně zaplatit nebo nezaplatit. Zkoumáme, zda třeba větší pokuta hraje roli nebo to, když budeme ty lidi kontrolovat častěji,“ popisuje Jiří Špalek.

Jednotliví účastníci pokusu, většinou studenti Masarykovy univerzity, tak od sebe nebudou moci opisovat, neuvidí ale ani grimasy nebo jak rychle se jejich sousedi u otázky položené počítačem rozhodují.

Podobné pokusy dělají na Ekonomicko-správní fakultě už víc jak sedm let, doteď pro oddělování studentů používali papírové krabice, které se postavily na stůl. Na první pohled vtipná věc ale vědcům v začátcích dost pomohla, popisuje Špalek.

„Když jste viděli, jak se vysunují přepážky, tak jste viděli, že to je během půl minuty hotové. Tohle nám trvalo třeba dvacet minut, než jsme nachystali učebnu. Sice jsme se u toho hezky protáhli, než jsme to nanosili, postavili a nachystali učebnu, ale tohle vypadá daleko líp. Taky nás to posunulo o hodně dopředu, byť to teď vypadá jako ze starého světa. Ale ve chvíli, kdy jsme to začali používat, věděli jsme, že to děláme opravdu správně a že na tom můžeme postavit výzkum,“ raduje se vedoucí laboratoře.

První studenti si učebnu vyzkouší už příští týden. Odborníci chtějí zkoumat, jak se lobbying odráží ve vnímání důvěryhodnosti politiků.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio