Ekologickou novinku pořídili ve Velké Bystřici. Řidiči si tu mohou zdarma dobít své elektromobily

31. březen 2017

Místo nafty nebo benzinu proudí do aut zaparkovaných na zámeckém náměstí ve Velké Bystřici elektřina. Město vybudovalo rychlonabíječku pro elektromobilisty. Radnice věří, že ekologická doprava má budoucnost.

„Tady je rychlonabíjení, když by bylo potřeba. To se auto pak dá nabít během dvaceti minut. Tato nabíjecí stanice je zdarma. To je úplně super," říká řidič Lubomír Kaštovský z Olomouce vedle nádrže svého modrého ekologického auta. Právě doplňuje energii u nové nabíječky elektromobilů ve Velké Bystřici na zámeckém náměstí.

„Jsou zde vyznačená dvě místa pro nabíjení elektromobilů. Vedlo nás k tomu to, že se dobíjení elektromobilů začíná rozšiřovat," říká o pořízení nabíječky Filip Štembírek, vedoucí místního odboru výstavby.

Zatím si do Velké Bystřice přijíždí podle starosty Marka Pazdery ekologicky natankovat asi tři řidiči.

„Věříme, že se to do budoucna může prosadit. Zatím je pořizovací cena mínus. Nakonec jsme se rozhodli jít do projektu ve spolupráci s místní elektrikářskou společností jít do projektu sami bez dotace. Pořídili jsme to zhruba za dvacet tisíc korun," říká.

Velká Bystřice tak patří vedle Olomouce nebo Mohelnice k městům, kde mohou zelení řidiči rychle dobít své elektromobily.

Přesto by si ale elektromobilista Lubomír Kaštovský přál, aby bylo v Olomouckém kraji více podobných míst: „To je největší problém v naší republice, že je ta dobíjecí síť malá. Já vím, že to má dojezd těch 200 kilometrů. Když jedu někam do neznáma, tak se podívám, kde jsou po cestě nabíječky."

Jediným problémem ve Velké Bystřici je, že na parkovací místa určená pro dobíjené elektromobily občas postaví řidiči auta na benzin nebo faktu. Zastupitelstvo hodlá značení v budoucnu zvýraznit.

autor: ahe
Spustit audio