Ekofarmářů je na jižní Moravě zatím málo

23. únor 2007

Jižní Morava patří k velmi úrodným zemědělským oblastem. Počet ekologicky hospodařících farmářů je tu ale menší než v ostatních krajích České republiky. V současnosti je v Jihomoravském kraji asi 40 ekofarmářů, v celé republice pak asi tisíc. Jedna z ekofarem leží na úpatí Pavlovských vrchů. Přímo v Pavlově už více než deset let ekologicky hospodaří Jarmila Abrlová. Spolu se svým mužem pěstuje byliny a víno.

"My jsme do Pavlova přišli jako náplava. Oba dva jsme z východních Čech, takže jsme nevlastnili žádné pozemky, na kterých jsme mohli začít stavět. My jsme původně chtěli sušit ovoce a zeleninu s tím, že vybudujeme vedle rodinného domu malý provoz. To byla naše naivní představa. Přestože jsme si to všecko spočítali, bohužel nás sušárna, kterou jsme koupili, zatížila tak, že bychom přišli o dům. Byliny se proto staly náhradním programem, který se dal sušit i volně, takže jsme od roku 1995 začali pěstovat a zpracovávat byliny. Začali jsme s pěti druhy a dneska děláme čtrnáct druhů. Vinohrad jsme si vysadili, protože je to láska mého muže. Původně to bylo na jeden hektar a v současné době jsme to rozšířili na pět a půl hektaru. Každý sedlák musí mít vždycky alespoň dva proudy příjmu peněz, protože jedno vyjde a druhé nevyjde a navíc pro obě komodity jsou u nás naprosto ideální podmínky - vápenné složení i počet slunečných dnů," říká Jarmila Abrlová.

"Letos jsem se poprvé dostala do situace, kdy nejsem schopná dostát poptávce, což mě teda nesmírně těší, ale na druhou stránku mně to vadí, protože to taky není dobře. Obchod a zpracování nás docela zaměstnalo, ale prostě spíš náš terorizuje veškerá legislativa, která se na to nabaluje. To mám obavy, aby spousta dobrých lidí proto neodpadla. Nebyl by problém si zajistit obchod, nebyl by problém zajistit si ani propagaci, za ty roky jsme se spoustu věcí naučili, ale někdy nás dusí všecka ta byrokracie kolem," doplňuje Abrlová.

Biovýnosy podle Jarmily Abrlové už i v tradiční vinařské oblasti nachází své zákazníky, i když počátky nebyly jednoduché: "Ekologické vinařství je u nás velice mladý obor, ještě se stále musí propagovat, mluvit o tom, vysvětlovat a hlavně ochutnávat a ochutnávat tak, aby si člověk udělal přehled. To je ta nejlepší propagace, co může být. Máme poměrně hodně zákazníků informovaných, což je pro nás plus, a to, že tomu někteří lidé nevěří a považují to za podvod, s tím my prostě zatím nic nenaděláme a chce to jenom čas a trpělivost."

Ekologičtí zemědělci musí také absolvovat několikrát do roka kontroly, jestli skutečně hospodaří, tak jak deklarují. "No, samozřejmě, bez toho už by to dneska nešlo. To jsou neustálé kontroly, neustále se to mění, ale my máme vlastní kontrolní organizace, dneska už jsou dokonce tři v republice, což je velice dobře, takže my jsme kontrolovali nejen naši organizaci, která zkontroluje celé postupy od prvovýroby po zpracování, zkontrolují účetnictví, veškerý provoz, tak vlastně podléháme i všem ostatním kontrolám," vysvětluje ekofarmářka Jarmila Abrlová.

autor: gaj
Spustit audio