Ecce Homo - znovu se oženil král Jindřich VIII.

6. leden 2005
Ecce homo

Před 465 lety se znovu oženil anglický král Jindřich VIII. , u nějž nás to nepřekvapuje, neboť jsme si už z různých historických anekdot zvykli na to, že k němu patří manželky v hojnějším počtu, než je obvyklé. Konkrétně tato byla v pořadí čtvrtou. Zarážející je v tomto případě jen fakt, že tento svazek byl připraven jaksi zmateně. Ještě nedávno byl král ženat s Jane Seymourovou, která mu dala syna a následníka, ale při porodu zemřela. Starý intrikán Tomáš Cromwell si chtěl zahrát na dohazovače a přesvědčil panovníka, že je v zájmu politické orientace na protestantské spojence v Říši, aby se král oženil s dcerou některého z nich.

Na Holbeinově portrétu působila prý Anna z Kleve, dcera vévody Jana III., v té době pětadvacetiletá, docela dobře. Navíc prý byla i docela chytrá a vtipná. Jindřich VIII. si ostatně moc vybírat nemohl, zapomínal totiž, že už neplatí jeho příslušnost k nejkrásnějším a nejlépe oblékaným mužům Evropy. Táhlo mu na padesát, byl neuvěřitelně otylý, po záchvatu mrtvice nemohl hýbat levou rukou a na nemocné noze mu hnisaly vředy, které k zbláznění bolely a zejména zapáchaly, což okolí nemohlo přehlédnout. Přesto se mu jeho novomanželka vůbec nezamlouvala. Jen co dorazila do Anglie, zapomněl král na možné spojenectví s jejím bratrem proti francouzském králi Františku I. Francouzském a císaři Karlovi V. a začal na nevěstě hledat chyby. Nazval ji Flanderskou kobylou a rozhořčil se, že mu zatajili, že hovoří jen německy. Tak ovšem nemohla vyniknout její duchaplnost a ke všemu se nějak divně tvářila a krčila nosík, když přišla řeč na panovnické choroby. Pod Cromwellem se začala kymácet jeho židle, král zuřil a navíc v doprovodu nové královny narazil na dívku, jež se mu zamlouvala stokrát víc. Co na tom, že byla další neteří vévody z Norfolku, který již králi doporučil Annu Boleynovou, jež pak byla po tři roky jeho ženou, než byla odevzdána katu. Kateřina Howardová taková určitě nebude! Politické manželství se stalo pro krále rychle přítěží. Snad se na čas zabýval myšlenkou zbavit se i této choti nejsnáze, totiž na popravčím špalku, ale Anna z Kleve byla skutečně chytrá.

Logo

Její manžel se jí ani trochu nelíbil a rozvodu se proto vůbec nebránila. Jen se nechtěla vrátit zpět domů ke svému bratrovi a do provinčních poměrů vévodství Jülich-Kleve. Nakonec to dopadlo k spokojenosti obou manželů. Manželství bylo prohlášeno za neplatné, protože nebylo naplněno, což ješitný král samozřejmě svedl na Annin "velice odpuzující" vzhled. Anna směla zůstat v Anglii, dostala hrad Richmond, k němu ještě dva menší zámky a roční příjem čtyř tisíc liber. Nadále byla nazývána "Královou nejmilejší sestrou" a u dvora před ní měla mít přednost pouze nová královna a královy dvě dcery, Marie a Alžběta. Její oficiální titul zněl Madame z Kleve. Podle libosti se mohla znovu vdát, což však nikdy neučinila. Její bratr pouze vyjádřil uspokoje ní, že "nedopadla hůř", čímž zjevně narážel na osud Anny Boleynové a nechal to být. Jindřich VIII. se mohl znovu oženit a za novou manželku si vybral právě Kateřinu Howardovou. Vůbec mu nevadilo, že je mu padesát a jí sotva osmnáct. Dne 8. srpna 1540 se konala svatba a 13. února 1542 další poprava. Kateřina Howardová zaplatila za spory mocenských klik cennou nejvyšší. Asi nebyla tak chytrá, jako její předchůdkyně. Hezký den!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.