Dýně ve Zlíně, běhání po Valašsku, pouť i amatérští kuchaři v Hradišti. To jsou tipy na aktivní víkend

19. říjen 2018

Nabízíme vám tipy na trávení víkendu ve Zlínském kraji.

Pátek 19. října 2018

 V pátek 19. října se uskuteční v Masarykově veřejné knihovně Vsetín už osmá Noc her. Akce je určena všem milovníkům zábavných a inteligentních her a začne v 18:00.

V kostele sv. Vavřince ve Vizovicích vystoupí v pátek houslový virtuóz Václav Hudeček a cembalista Martin Hroch. Koncert začne v 18:30.

Sobota, 20. října  2018

Ve Zlíně se chystá tradiční rodinná akce Dýňobraní. Uskuteční se v sobotu 20. října od 14 do 18 hodin v parku Komenského. Podzimně laděná akce je součástí projektu Živý Zlín. Pro rodiny s dětmi bude připravena stezka s podzimními úkoly, dlabání halloweenských dýní, různé výtvarné tvoření s Mojí dílnou a s Ateliérem Radost. Maminky si mohou opět s floristkou Marií Janišovou vytvořit vlastní podzimní věnec. Chystá se také soutěž ve dlabání dýní, strašidelné malování na obličej a další aktivity. Nebudou chybět dýňové speciality

Terénním běžeckým závodem Běhej Valachy vyvrcholí v sobotu 20. října šestý ročník seriálu VALACHY TOUR ve Velkých Karlovicích. Na výběr jsou dvě různě dlouhé a náročné trasy. Nebudou chybět ani oblíbené dětské závody.

Pouť k svatému Vendelínovi na hradě v Malenovicích. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve nejen obyvatele Malenovic na akci, která se uskuteční na zdejším hradě v sobotu 20. října 2018 od 10 do 16 hodin. Setkání u sochy sv. Vendelína je připraveno v sobotu ve 12 hodin. Doprovázet je bude jarmark. Dopoledne navíc bude hrát cimbálová muzika Strunka, strunečka a po celý den budou k dispozici tvořivé dílny pro děti na hájence. Kurátoři muzea nabídnou komentované prohlídky expozic Dřevo, proutí, sláma či Zvířata na Zemi a člověk a výstavy vizovického pečiva. Samozřejmostí budou k i komentované prohlídky hradu.

Soutěží o nejlepší klobásku a dalším bohatým programem ožije v sobotu 20. října Muzeum řeznictví Valašské Meziříčí. Amatérští řezníci se zde utkají před očima návštěvníků o titul krále valašskomeziříčského Klobáskobraní, soutěž je určena všem fanouškům řeznického řemesla.

Na hradě Lukov se 20. října uskuteční hradní podzimní jarmark. Prodejci budou nabízet tradiční řemeslné výrobky, kvalitní potraviny a vánoční dobroty. K vidění budou ukázky dobových řemesel. Těšit se můžete také na bohaté občerstvení.

Neděle, 21.10.2018

1. ročník mezinárodního food festivalu Restaurant Day v Uherském Hradišti. Vítáni jsou jak amatérští kuchaři, tak profíci. A samozřejmě jsou zváni všichni mlsálci, jedlíci a jednoduše všichni, co rádi objevují nové chutě a setkávají se s lidmi obdobných zájmů. Restaurant Day je ojedinělý koncept food festivalu, během něhož si může kdokoli na jeden den otevřít svůj vlastní gastro podnik a pohostit své známé a kolemjdoucí.

V neděli 21. října zasedne za manuály vzácných varhan ve štípském kostele během jediného koncertu hned osm varhaníků. Takové množství účinkujících je neobvyklé, ale ve Štípě se jedná již o sedmý ročník. Hostem letošního koncertu bude David Dominik, který zahraje na baskřídlovku.

Související