Dýně jsou tradiční podzimní surovinou. Udělejte si je jako rizoto. Zkrátka - v jednoduchosti je síla
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení v duchu moderní gastronomie. Zkuste si udělat dýňové rizito.
- 1 kg dýně Hokkaido nakrájené na kousky
- olivový olej
- kulatozrnná rýže
- 1,5 l zeleninového bujonu
- 50 g másla
- 1 cibule
- bílé víno
- 50 g parmazánu + na posypání
Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. A zejména na podzim, kdy se sklízí botatá úroda.
Dýně hokkaidó je severo-japonská odrůda, kde je známá jako "čínská dýně." Existují dva druhy dýně Hokkaidó. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou na vulkanické půdě.
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Kousky dýně promíchejte se lžící oleje.
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte třicet minut dozlatova. Mezitím rýži zalijte vývarem a vařte jak jste zvyklí.
V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte cibuli a osm až deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného jej nechte odpařit.
Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte pár minut stát.
Na konec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte petrželkou a posypte parmazánem.
Dýně je tradičně spíše podzimní ingrediencí, ale velmi dobře se uchovává, a proto si její skvělou chuť můžeme užívat až do jara. I ta nejjednodušší příprava dýňové polévky vás překvapí plnou chutí. Zkrátka - v jednoduchosti je síla.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.