Dvě školy zůstanou v září zavřené

14. červenec 2003

Poslední vysvědčení dostaly letos děti ve dvou vesnických školách - v Roseči na Jindřichohradecku a ve Světlíku na Českokrumlovsku. Obě školní budovy budou kvůli malému počtu žáků definitivně zavřeny, přestože ministerstvo školství vyřadilo ze sítě pouze školu v Roseči.

Malotřídka ve Světlíku byla totiž od ledna součástí Základní školy ve Větřní, na jejímž provozu se nic nemění, napsal na svých jihočeských stranách deník Mladá fronta Dnes (MfD). Připomíná, že dětí ubývá, takže každá čtvrtá škola v kraji funguje jen díky tomu, že na ni obec doplácí. Podle nařízení ministerstva školství totiž má mít třída nejméně 13 žáků. Pokud tento počet nenaplní, musí ji zřizovatel zavřít nebo doplácet na chybějící školáky ze svého rozpočtu.

O tom, jak jihočeským obcím záleží na jejich školách, svědčí podle listu fakt, že skoro každá čtvrtá z 240 základních škol v kraji funguje na takzvanou ministerskou výjimku, takže obec na školu doplácí. V kraji je s podlimitním počtem žáků 58 škol, nejvíc na Prachaticku, Táborsku a Jindřichohradecku. Přitom nejde jen o malotřídní školy - 28 z nich má statut devítiletky, zdůrazňuje MfD.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio