Dvě knihovnická klání vyhrály knihovny ze Křtin a ze Slavičína

Knihovna dnes rozhodně není zastaralým a nemoderním „skladem knih“, jak skvěle dokazují mnohé knihovny na jihu Moravy i ve Zlínském kraji. Dnes hned dvě knihovny získaly za svou práci ocenění.

Krásné a přehledné prostředí, bohatý knihovní fond, ale také spolupráce s místními spolky jsou základní rysy, které odlišují dobrou knihovnu od té průměrné.

Právě tyto vlastnosti vynesly ocenění Knihovna roku 2017, které dnes předal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), Knihovně městyse Křtiny.

„Interiér je funkční, esteticky velmi dobře řešený a nabízí atraktivní a příjemné prostředí všem skupinám obyvatel obce. Po rekonstrukci rychle stoupá počet uživatelů knihovny. Knihovní fond doplňovaný z prostředků obce i výměnnými soubory je základem dobrých služeb, které jsou vykonávány na profesionální úrovni kvalifikovanou knihovnicí,“ ohodnotila klady křtinské knihovny porota.

Ve speciální kategorii „městská knihovna“ zase zabodovala Městská knihovna Slavičín. Tuto soutěž vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky a slavičínská knihovna obstála v konkurenci 44 městských knihoven.

Kromě přívětivého prostředí ocenila porota i další aktivity knihovny. „Pravidelně se zde pořádají besedy a zábavné akce pro žáky a studenty místních škol, kurzy práce s internetem, zvykoslovné besedy, literární kavárny, výtvarné dílny, výstavy uměleckých děl, autorská čtení známých osobností české literární scény. Jedná se o komunitní knihovnu v tom nejlepším slova smyslu,“ stojí v hodnocení.

Oceněným knihovnám se bude Český rozhlas Brno věnovat i v dalším vysílání. Náš reportér se z vítězné knihovny ve Slavičíně přihlásí v přímém vstupu ve 13:40 v odpoledním Rendez-vous, s knihovnicí křtinské knihovny Marií Pařilovou budeme telefonovat ve Dni na Moravě dnes v 17:15.

autor: ska
Spustit audio