Dvě hodiny na záchranu. Jihomoravští hasiči trénovali u Macochy evakuaci lidí z lanovky

Na jednom ze sloupů lanovky u Macochy v Moravském krasu se ve čtvrtek 9. prosince pohybovali hasiči s přilbami a lezeckou výbavou. Po drátech slaňovali ke kabinám, ve kterých skupiny figurantů čekaly na záchranu.

Cvičením si chtěla dvacítka jihomoravských hasičů lezců vyzkoušet, jak z lanovky v případě nutnosti evakuovat pasažéry i bez pomoci vrtulníku.

Jihomoravští hasiči trénovali záchranu plně obsazené kabinky lanovky u Macochy

Kabina lanovky se zasekla zhruba ve třetině. Od telefonátu na tísňovou linku by to mělo při skutečném problému první jednotce hasičů trvat zhruba deset minut.

„Teď vám otevřu a chci, abyste všichni odstoupili co nejdál od těch dveří. Věci si dejte bokem,“ rozdává pokyny jeden z lezců Filip Štěpánek. Lidem v kabině říká, co přesně mají i nemají dělat.

Hasičům se postupně podařilo dostat všechny figuranty bezpečně z lanovky přímo k jejímu dolnímu stanovišti. Tomáš Filip a jeho kolegové mají časový limit na celou evakuaci. „Zákonná doba záchrany jsou dvě hodiny. Zastavení lanové dráhy a potom následně spuštění na zem, to jsou ty dvě hodiny. V našem případě je to komplikované v tom, že je tady složitý terén a my musíme zachraňované ještě svádět dolů po tom terénu.“

Zatím se ale nestalo, že by se lanovka na Macoše porouchala a hasiči by museli někoho evakuovat.

A jaké zážitky si odnesla naše redaktorka Alena Hesová? „Moje obavy byly úplně zbytečné. Bylo to jako na horské draze, akorát lepší! Když jsem se proklestila větvemi, kterými jsem proklouzla celkem hravě, protože kolegové už mi je trošičku osekali vlastními těly, tak na mě dole čekali další hasiči.“

autor: ahe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.