Dvanáct let za střelbu na exekutory platí, rozhodl vrchní soud

4. leden 2017

Jaroslav Janota z Napajedel na Zlínsku si definitivně odpyká 12 let vězení za střelbu na exekutory. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se odvolal. Hrozilo mu 15 až 20 let.

Janota odmítl, že by na exekutory mířil, a tvrdil, že šlo o varovný výstřel. Odvolací soud se však ztotožnil s tím, že šlo o pokus o vraždu. Muž půjde za mříže rovněž za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud mu tak uložil trest pod spodní hranicí sazby.

Incident se odehrál loni v lednu. Soudní vykonavatel obžalovanému v jeho bytě panelového domu nejprve ponechal písemnou výzvu, na kterou Janota nereagoval. Exekutoři poté k jeho bytu přišli 12. ledna, zvonili na něj a bouchali a nakonec po delší době násilně dveře otevřeli. Janota se před nimi zamkl v obývacím pokoji, ani tam na jejich klepání a bouchání nereagoval.

Poté, co dvojice exekutorů násilně překonala i tyto dveře, namířil na ně pistolí. Oba exekutoři utekli. Janota pak vystřelil směrem ke vstupním dveřím bytu, u nichž stál jeden z exekutorů, který telefonicky volal policii. Střela ho podle žalobce minula zhruba o tři čtvrtě metru.

Na místo poté přijela zásahová jednotka i policejní vrtulník. Muž, který dříve pracoval u bezpečnostní služby, po domluvě s vyjednavačem policie odevzdal pistoli a otevřel. Svého činu muž litoval a exekutorům, jejichž postup soud považuje za korektní, se omluvil. U soudu dnes tvrdil, že myslel, že šlo o lupiče. Do bytu mu prý vnikli ve chvíli, kdy tvrdě spal po noční směně.

zdroj: ČTK
Spustit audio