Dvakrát 30 minut zdarma. Brno pošle dva miliony korun na dotované jízdy na sdílených kolech

Brno spustilo dotované jízdy na sdílených kolech. Magistrát uzavřel smlouvu s firmami Nextbike a Rekola.

Radnice jim pošle dohromady dva miliony korun, které lidem denně umožní jednu nebo dvě půlhodinové jízdy zdarma. Sdílené elektrické koloběžky město zatím podořit nechce, naopak chystá regulaci jejich parkování.

„To kolo nám nahrazuje svým způsobem dopravní prostředek ve smyslu, že můžu dojet do práce. Nemyslím to špatně, ale koloběžka úplně neplní tento účel – ta je primárně využívána na poměrně kratší vzdálenosti převážně v centru města, jak nám ukazují data,” říká radní Petr Kratochvíl z ODS.

Magistrát chce zvýšit podíl cyklistů na úkor aut. Radnice lidem přispěje na dvě půlhodinové jízdy denně, a to jak u společnosti Rekola, tak u firmy Nextbike. Pro využití akce je nutné se zaregistrovat v mobilních aplikacích zmíněných dopravců.

Akce potrvá do vyčerpání částky. Jak dlouho to bude, magistrát neví. „Doufám, že to bude využívat co nejvíc lidí, na druhou stranu, aby nás to nelimitovalo třeba po třech měsících... Je to těžko odhadnutelné, ale počítáme, že by to mohlo do konce sezóny vydržet,“ doplňuje Kratochvíl.

Rekola mají v Brně 250 bicyklů, Nextbike 400. Zástupci firem po zkušenostech z jiných měst potvrzují, že dotované jízdné zvýší počet uživatelů, kteří si pak kola půjčí i bez zvýhodnění.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související