Dva vlasy Panny Marie, i takové tajemství prý ukrývá Vizovický zámek

13. červenec 2018

V nádherně vyzdobené kapli Nanebevzetí Panny Marie, která je součástí Zámku Vizovice, je uloženo 365 ostatků svatých. Je to zřejmě druhá největší sbírka relikvií v Česku.

Vizovice, ležící zhruba patnáct kilometrů od Zlína, jsou nejen rodištěm českého herce, mima a dramatika Bolka Polívky, ale také zajímavým místem, kde se nachází jeden z nejzachovalejších barokních zámků v České republice z poloviny 18. století. V jeho těsné blízkosti stojí zámecká kaple Nanebevzetí Panny Marie, která je zajímavá svým ojedinělým prostorem. I když se jedná o barokní památku, nečekejte barevně vyzdobené stěny, uvítá vás vkusný moderní interiér řešený ve dvou barvách, a to v bílé a šedé. Navíc, je možné si v kapli prohlédnou druhou největší sbírku relikvií v České republice. Do Vizovického zámku, se proto vypravila i kolegyně Saskia Mišová, průvodkyni jí dělala kastelánka zámku – Jana Pluhařová.    

 

Vizovický zámek pocházející z poloviny 18. století nechal vystavět Heřman Hannibal z Blümegenu, pozdější královehradecký biskup. Zámecká kaple je umístěna v levém křídle zámku a skrývá řadu jedinečných dokladů mistrovství architekta Františka Antonína Grimma a sochaře Ondřeje Schweigla. 

I když je kaple malá, najdete v ní hned čtyři oltáře. Nad hlavním oltářem je dvěma anděly nesen zázračný obraz Panny Marie Matky Dobré Rady, které je kaple zasvěcena. Na dalších oltářích jsou pak obrazy: Svatého Jana Nepomuckého, Kajícníka s lebkou a Svatého Jana z Boha.

Hlavní oltář je také místem, kde se nachází zcela výjimečná sbírka relikvií. Ve dvanácti zlacených schránkách, pojmenovaných podle měsíců v roce, je uloženo 365 ostatků svatých. Údajně větší sbírku relikvií na našem území shromáždil pouze král Karel IV. Ve Vizovicích je tedy umístěna druhá největší sbírka relikvií v České republice. 

Vizovický zámek je národní kulturní památkou ve správě Národního památkového ústavu. Kromě zámecké kaple nabízí další dva prohlídkové okruhy. Zámecké interiéry patří k těm nejvíce zachovaným v celé České republice. Okouzlí vás nejen sály a předměty mobiliáře, ale také vzácné sbírky obrazů.

Relaxovat pak můžete, v romantické zámecké zahradě, k tomu si můžete vychutnat čokoládu ze zámecké čokoládovny.

https://www.zamek-vizovice.cz/cs

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři