Dům přírody Slavkovského lesa má dvě patra přírodních kuriozit a překvapení

29. srpen 2019

Chráněná krajinná oblast Slavkovský les v Karlovarském kraji ukrývá spoustu zajímavých přírodních úkazů. Vyhasínající sopky, desítky minerálních pramenů, tichá vřesoviště i vzácné rostliny si můžete prohlédnout na jediném místě - v Domě přírody Slavkovského lesa na Kladské u Mariánských Lázní.

Rozhodně nečekejte nudnou muzejní expozici. Ve dvou patrech vás čeká řada interaktivních překvapení. Dům přírody Slavkovského lesa je v provozu teprve pátou turistickou sezónu a je výbornou ukázkou spolupráce Agentury ochrany přírody a Lesů České republiky.

Velkou část Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les pokrývají lesy, stejně jako okolí Domu přírody. Přímo z Kladské se tak můžete vydat na zajímavou a poučnou stezku, která vás provede kolem několika vzácných mofet - puklin zemského povrchu, z nichž vyvěrají plyny.

Jednu mofetu v měřítku 1:1 najdete i v prvním podlaží Domu přírody. Nechybí u ní zajímavý výklad, jak mofety s unikajícími plyny, oxidem uhličitým a sirovodíkem, vlastně vznikají.

V expozici najdete také interaktivní digitální stůl, na kterém si můžete prověřit svoje znalosti třeba z říše stromů nebo naplánovat výlety na zajímavá místa po celé CHKO. A že jich je opravdu hodně. Jen vývěrů plynů a minerálních vod byste napočítali přibližně 140.

Od mofet na louku za vílou s arnikou

Dalším důvodem, proč je oblast Slavkovského lesa od rou 1974 chráněná, je takzvaný hadcový masiv. Jde o vyvřelou přeměněnou horninu s velkým podílem hořčíku. Masiv se táhne od Mariánských Lázní až po Louku u Bečova. Na hadcovém masivu rostou vzácné rostliny, které jinde na světě nenajdete. Například rožec kuřičkolistý.

Model bublající mofety a tradičního čerpání minerálky

V podkroví muzea se můžete podívat také na zajímavý 3D film o krásách a zajímavostech Slavkovského lesa, proplazit se modelem skutečné hornické štoly nebo se zahledět do očí víly, která se vám tu zjeví z poletujících světlušek. V ruce přitom drží vzácnou rostlinu, arniku, která je symbolem Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Arnika je léčivá bylina s krásnými žlutými květy. Roste výhradně v Evropě a u nás hlavně v pohraničních oblastech. Kromě západočeského pohraničí také v Krkonoších, v Brdech nebo v Třeboňské pánvi. Zřídka se arnika vyskytuje v Jeseníkách, Beskydech, na Svitavsku a ve Vsetínských vrších.

Dům přírody Slavkovského lesa můžete navštívit každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin, a to až do 15. Října. O víkendech pak ještě do konce října. Novou turistickou sezónu tady pak po zimní přestávce zahájí kolem 1. dubna 2020.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.