Druhou největší kostnici v Evropě můžete navštívit pod kostelem svatého Jakuba v centru Brna

15. únor 2022

Podzemí kostela sv. Jakuba v Brně ukrývá ostatky lidí už po staletí. Odhadem zde bylo pohřbeno přes 50 tisíc měšťanů. Nejdříve těch významných, později i obyčejných. Sklepní prostory byly po strop zaplněné kostmi a lebkami. Dnes se z kostnice stalo zajímavé místo s neopakovatelným geniem loci, které rozhodně stojí za návštěvu.

U kostela sv. Jakuba v Brně býval v prostorách dnešního Jakubského náměstí hřbitov už ve 13. století. Jeho kapacita byla ale kvůli městským hradbám omezená. Jak se město postupně rozrůstalo, vznikl problém, jak ostatky zemřelých důstojně uchovávat. Byl proto zaveden výměnný systém hrobů. Přibližně po deseti až dvanácti letech od pohřbu byl hrob otevřen, ostatky vyjmuty a do hrobu byl pohřben další nebožtík.

Z tohoto důvodu pak vznikla tak zvaná osária neboli kostnice, kam byly ostatky dále ukládány. I tyto prostory se ale rychle plnily v důsledku epidemií moru a cholery, které obyvatelstvo doslova decimovaly. V roce 1784 za Josefínských reforem byly hřbitovy u kostelů z hygienických důvodů rušeny. Ostatky z hrobů byly uloženy do krypty, hřbitovní zeď stržena a náhrobky posloužily jako dlažba uvolněného prostoru okolo kostela. Kostnice tak během času upadla v zapomnění.

Svět mezi životem a smrtí

Mezi lety 2001 a 2012 prošly prostory pod kostelem sv. Jakuba rekonstrukcí. Vznikla zajímavá prohlídková trasa, trvající necelou půlhodinu, která dá návštěvníkům nahlédnout do způsobů středověkého pohřbívání a uchovávání ostatků. Větší část prostor byla vyčištěna, haldy kostí vyrovnány do stěn a prostor byl doplněn o moderní sochařská díla věnovaná světu mezi životem a smrtí. Celou atmosféru dokresluje originální hudební kulisa, kterou speciálně pro tento prostor zkomponoval významný hudební skladatel Miloš Štědroň.

Moderní socha s názvem Věčný svit symbolizuje všudypřítomnost smrti i Boha

K dispozici jsou také ochotní průvodci, kteří rádi podají odborný komentář a každého zasvětí do historie tohoto nevšedního prostoru. Kostnici pod kostelem sv. Jakuba v Brně lze navštívit každý den kromě pondělí mezi 9:30 a 17:30.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.