Druhá nejvýznamnější událost hned za koupí hasičské stříkačky. Komárno se chlubí Gahurovou kaplí

8. prosinec 2018

Kaple je na seznamu kulturních památek a je dílem věhlasného baťovského architekta Františka Lydie Gahury.

Mezi Hanou a Valašskem v Hostýnském Záhoří je Komárno. Je to obec na Kroměřížsku a se slovenským městem stejného jména má společný jenom ten název. Komárno na Kroměřížsku je uložené v mírné pahorkatině pod Kelčským Javorníkem, to znamená v krásné přírodě. Při vstupu do obce ze směru od Bystřice pod Hostýnem vítá návštěvníky památná lipová alej. 

Na druhém konci vesnice je hřbitov a u něho stavba, kterou byste v těchto místech určitě nečekali. Tedy co se architektonického rukopisu týká.  Je na seznamu kulturních památek a je dílem věhlasného baťovského architekta Františka Lydie Gahury. Klasická baťovská červená cihlová kostka, takový malý kousek Zlína v Komárně. V tomto případě se nejedná o rodinný dům, ale o kapli. Kapli sv. Cyrila a Metoděje.

Je krásná, jednoduchá, s velmi mistrně zakomponovanými nenápadnými církevními prvky a přitom každý na první pohled pozná, že je to sakrální objekt, a to nejenom proto, že stojí u hřbitova. Byla postavena v roce 1936, mluvilo se o ní mnohem dříve.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje

V roce 1927 v Komárně kolaudovali nově vybudovaný hřbitov, představitelé obce pro něho vybrali místo za vsí a možná už v té době přemýšleli, že by v jeho těsné blízkosti mohla být i kaple. Tehdejší starosta Jan Horák pak požádal o spolupráci Tomáše Baťu.

Domluvil se s ním, že projekt zadá Františku Gahurovi, který byl v té době už dvorním architektem firmy Baťa. Podle zápisu v obecní kronice Tomáš Baťa práci Gahurovi zadal v roce 1932, krátce před svojí tragickou smrtí. Stavět se začalo až v květnu 1936. V témže roce na podzim byla kaple dokončena. O události je zmínka také v místní kronice. Kronikář ji ohodnotil jako druhou nejvýznamnější roku 1936.  Na prvním místě byla koupě nové motorové stříkačky pro hasičský sbor.

Kulturní památka Kaple sv. Cyrila a Metoděje slouží dodnes svému účelu. V roce 2017 byl kolem hřbitova postavený plot ve stejném architektonickém stylu a za citlivé spojení obou míst obec získala v rámci soutěže Vesnice roku Zlatou cihlu.

A ještě malý dovětek. Komárno bylo původně Komárné, protože osada byla založena na místě komárném s močály, bažinami, břehy řek a říček.

Spustit audio

Související