Drtivá většina lidí novou nemocnici chce, říká hejtman Čunek. Obyvatelé Malenovic se bojí hluku

22. březen 2019 08:57

Obyvatelé Malenovic se bojí toho, aby návštěvníci nemocnice na místo parkovacích domů nevyužívali parkovací místa u jejich domů.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek diskutoval s obyvateli Zlína-Malenovic o plánech výstavby nové krajské nemocnice.

Vedení kraje chce právě v této čtvrti zdravotnický areál v nejbližších letech vybudovat. Během dvou a půl hodinové rozpravy zazněly obavy lidí Malenovic ze zvýšení dopravy, hluku nebo zabírání parkovacích míst.

Den D bude 8. dubna. Krajští zastupitelé rozhodnou o stavbě nové nemocnice ve Zlíně

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Investiční náklady na novou nemocnici jsou vyčísleny na 7,954 miliardy korun s DPH. Stavba samotná a vybudování inženýrských sítí by mělo stát pět miliard korun

Nemocnice by měla vzniknout u frekventované komunikace, která je hlavním tahem z dálnice a Otrokovic směrem do Zlína. Kvůli nemocnici by se komunikace měla rozšířit a vzniknou tam odbočovací pruhy. Hluk a prach z hlavní silnice by směrem do areálu nemocnice i sousední bytové zástavby měly odclonit čtyřpatrové parkovací domy porostlé zelení, které budou stát u silnice.

Z boční strany areálu přiléhající k bytovým domům by hluk měl odclonit pás zeleně. Kraj původně nabízel možnost postavit i z boční strany parkovací domy, ale obyvatelé žijící v blízkosti je odmítli. Proto by tam měl podél Husovy ulice vzniknout jen pás zeleně.

Obyvatelé z Malenovic jsou rozděleni tak napůl. Části lidí nemocnice nevadí, dalším se bojí především hluku z dopravy.

„Jsem přesvědčen, že drtivá většina obyvatel si novou nemocnici přeje,“ uvedl po diskusi hejtman Čunek. Podle něj pokud lidé z Malenovic chtěli zachovat výhled do krajiny, mohli si pozemky koupit. „Jinak by to vždy vyrostla nějaká stavba,“ dodal Čunek.

Nová nemocnice by měla stát 7,954 miliardy korun s DPH. Podle Čunka by mohla být hotova za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současného nemocničního areálu by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let. Kraj je podle hejtmana schopen do zahájení výstavby ušetřit až tři miliardy korun, na zbytek by si vzal úvěr.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související