Dršťková z hlívy ústřičné z obce Ratíškovice

Společně s Apetýtem vás zveme na Festival Moravského jídla a folklóru, který se v sobotu 30. dubna odehraje v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Jeho hostem bude mimo jiné kuchařka a pekařka Petra Burianová, autorka kuchařky Jihomoravský krajáč. A právě podle této knihy si připravíme dršťkovou z hlívy ústřičné.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hlívy ústřičné
  • 1 dl oleje
  • 2 l masového vývaru
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • majoránku
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • sladkou mletou papriku
  • jíšku

Postup:

  1. Cibuli nasekáme najemno, hlívu pokrájíme na nudličky, cibulku osmažíme dozlatova na oleji a přidáme hlívu.
  2. Necháme dusit, poté základ polévky zasypeme mletou paprikou a podlijete vývarem, přidáme česnek a vaříme půl hodiny.
  3. Osolíme, dochutíme a zahustíme.
  4. Při servírování můžeme zdobit zakysanou smetanou se sušenými nadrcenými chilli papričkami.

Související

  • Bramborový závin pro hladové muže

    Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.

  • Drožďová pomazánka

    Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.

  • Jemná domácí paštika

    Čtvrteční recept Apetýtu vás naučí poctivou domácí paštiku. Ta je výborný předkrm nebo chutná svačinka, funguje skvěle i jako jedlý dárek.