Dřevo ze Šumavy se stane základem nové střechy základní školy, kterou zasáhlo tornádo

24. září 2021 07:45

Desítky stromů ze Šumavy se stanou součástí střech domů, které na Moravě před čtvrt rokem zničilo tornádo. Krajské školní hospodářství Jihočeského kraje vypravilo další kamion se dřevem do Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Základní škola tam bude mít ze zpracovaných šumavských smrků nový krov.

„Na tento kamion nakládáme řezivo na krov. Když to řeknu laicky, skládá se z trámů, fošen, latí. Nejdelší trámy jsou dlouhé až 13 metrů. Řezivo je z kulatiny, která byla dovezena z vimperského polesí,“ popisuje během nakládky dřeva ředitel Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Petr Stehlík.

Jihočeský kraj slíbil obcím postiženým tornádem dřevo zhruba na 80 krovů. „Na krizovém štábu je nyní přes devadesát objednávek, vyexpedovali jsme asi 27. Jsme malinko pozadu s výrobou, ale je to i dobře, protože žadatelé mnohdy nejsou ještě rozhodnuti, co vlastně chtějí řezat, a různě své objednávky upravují a my tomu samozřejmě přizpůsobujeme výrobu,“ uvádí Petr Stehlík.

Čtěte také

Zvládnout tuto práci navíc nebylo podle něj úplně jednoduché. „Pracovní kapacity samozřejmě nejsou neomezené. Lidé musí dělat i přesčasy, musí nám pomáhat pracovníci z jiných středisek. Nemohu ale říct, že by si někdo stěžoval. Ví, že to je potřeba, a snažíme se každý týden naplnit jeden až dva kamiony,“ říká.

Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut za TOP 09 tento dar velmi ocenil. „Jsme hrozně rádi, že to bude sloužit právě na základní škole, kde budou moct dar využít další generace. Původní krov, který nám ulétl, byl starý čtyřicet let, tak doufám, že nový vydrží nejméně tak dlouho. Ohromná pomoc, moc děkujeme,“ komentoval.

Ze šumavského dřeva budou mít nové střechy také lidé, kterým tornádo zničilo střechu jejich domu v Mikulčicích, Hruškách nebo Záluží.

Spustit audio

Související