Dr. Žako funguje na slyšící i neslyšící děti, ale je to výzva, přiznává scenáristka dětského pořadu

25. leden 2023

Pozvání do Apetýtu přijali scénáristka Zuzana Šimečková a dramaturg Jakub Třešňák. V posledních letech se z nich stává autorská dvojice. V televizi spolupracovali s režisérem Jiřím Strachem, Filipem Renčem, Ondřejem Vetchým nebo Václavem Koptou.

Baví je tvorba dětských pořadů, například Dr. Žako je určen pro neslyšící. „Je to srdcovka. Ukazuje se, že to funguje skvěle pro slyšící i neslyšící děti. Začínali jsme tlumočit dětské pohádky do znakového jazyka, ale uměleckého, kdy pohádky tlumočili neslyšící herci. Dr. Žako je unikátní projekt, oba jazyky jsou tam na stejné úrovni. Ukázalo se, že když se ‚znakovka‘ dobře zpracuje, tak funguje jako groteska,“ vysvětluje Šimečková.

Jak se oba hosté dostali k práci, kterou momentálně dělají? „Vždycky jsem ráda psala a pracovala se slovem,“ přiznává v Apetýtu Zuzana Šimečková. „Přestože mě televizní tvorba nejdřív nelákala, tak nakonec jsem zjistila, že při ní člověk hodně píše,“ doplňuje.

„Mí kamarádi chtěli být v dětství popelářem nebo kosmonautem, ale já už jsem od šesti let chtěl být ředitelem televize,“ směje se Třešňák. „Ze stavebnice jsem si vyráběl televizní studia, hrál jsem si na seriály, akční scény s autíčky. Vystudoval jsem filmovou vědu a skrz praxe a stáže se dostal k práci pro televizi.“

Plné hnízdo

Jejich zatím posledním společným projektem je cyklus o pěstounských rodinách Plné hnízdo. „Mám z toho skvělý pocit, že naše práce má smysl. Na začátku stál nápad Jihomoravského kraje udělat film o pěstounech. Nakonec se zapojily všechny kraje, protože se jim námět líbil. Každý díl tohoto cyklu se natáčel v jednom kraji s jednou rodinou, projeli jsme tak celou republiku.“

„Bavilo mě na tom, jak je každá rodina rozmanitá a úžasná, to mě nabíjelo pozitivní energií! Vždycky když jsme k někomu přišli domů a povídali si s nimi, tak jsem byl dojatý. Myslím, že bouráme i předsudky o pěstounech,“ doplňuje Třešňák.

Jak vypadá proces vzniku televizního pořadu, filmu nebo seriálu? Proč potřebují v práci hodně trpělivosti? Co je pro ně největším oceněním? O tom si poslechněte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související