Dostala se k nám ze zahraničí. Housenka Tuta absoluta požírá listy i plody rajčat a lilku

4. květen 2019 15:56

Škůdce likviduje celé rostliny. Odborník radí, aby zahrádkáři, jakmile objeví první náznaky napadení, keříky okamžitě zlikvidovali. Ideálně spálili.

Pěstitelé rajčat po celé republice mají nového nepřítele. Je jím makadlovka Tuta absoluta. Drobný motýl pocházející z jižní Ameriky škodí po celé Evropě. U nás se teprve zabydluje. Dostal se sem se sazenicemi ze zahraničí. Jeho housenky požírají jak listy, tak plody. Ve fóliovnících na okraji Brna se zatím neobjevila, i přesto tam instalovali speciální feromonové lapáky, které mají škůdce zastavit.

Housenka Tuta absoluta napadá rajčata a lilky

„To co tam vidíte, to jsou smutnice, jo. Takže tady vlastně není nic,“ vysvětluje majitel farmy Ráječek Josef Sklenář. Z vozíku se rajčata kontrolují a ošetřují. Při pohledu z vysokozdvižné plošiny je snadno poznat přítomnost škodlivého motýla podle Jakuba Beránka z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. „Určitě, přítomnost tohoto škůdce lze velmi snadno rozeznat podle typických min, které housenky vytvářejí na listech,“ uvedl. „Zrovna v tomto místě jsou listy naprosto čisté bez příznaků tohoto škůdce,“ konstatoval Beránek při kontrole.

Housenka Tuta absoluta napadá rajčata a lilky

„Problémem je, že v takovémto skleníkovém provozu vývoj od vajíčka po dospělce může trvat pouhých třicet až čtyřicet dnů. To znamená deset až dvanáct generací za rok. A připočteme-li k tomu skutečnost, že každá samička může naklást až přes 250 vajíček, tak je jasné, že tento škůdce se dokáže velmi rychle namnožit a zlikvidovat celý porost, kdy rostliny velmi rychle odumřou,“ popsal. Zahrádkářům zároveň radí, jakmile objeví první náznaky napadení, aby keříky okamžitě zlikvidovali. Ideálně spálili.

Přestože se jedná o teplomilný druh, který není schopen přezimovat v našich venkovních podmínkách, hrozí v České republice nebezpečí jeho zavlečení do skleníků a fóliovníků, především cestou dovozu hostitelských rostlin ze států s jeho výskytem. Státní rostlinolékařská správa (SRS) provádí od roku 2010 detekční průzkum výskytu tohoto škůdce pomocí feromonových lapačů na našem území v provozech, kde by se Tuta absoluta mohla vyskytnout (skleníky, fóliovníky, sklady). První výskyt makadlovky Tuta absoluta v ČR byl potvrzen v srpnu 2013 v okrese Prostějov.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související