Dort Pavlova - dezert pojmenovaný po ruské balerině Anně Pavlově

Vydáme se do světa cukrářů za dortem zvláštního jména – Pavlova. Tento slavný dezert je pojmenovaný po ruské balerině Anně Pavlově. Obsahuje křehký sněhový základ, ozdobený šlehačkou a ovocem, jako jsou jahody nebo kiwi. O jeho původ se přou dvě země – Austrálie a Nový Zéland.

Anna Pavlova tam zavítala v roce 1926 a 1929. Keith Money, autor životopisu Anny Pavlovy, tvrdí, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela.

Šéfkuchař se prý zhlédl v baletní sukni ze světlezeleného hedvábí. Na dortu ji pak vytvořil díky krému ze šlehaných bílků ozdobených šlehačkou. A aby byla sukně stejně zelená, ozdobil nový dort kiwi. Na jihu milují kiwi, ve Velké Británii zase broskve a maliny, u nás budou stačit třeba jahody a ostružiny.


Soutěž

Otazníky, nápověda, poradna, chat

Základem dortu je sníh šlehaný z bílků s cukrem. Víte, jak této hmotě říkají cukráři?

a) bezé
b) suflé

Jestli znáte správnou odpověď, tak si s námi zkuste zasoutěžit. Stačí poslat SMS. Pokud si myslíte, že je to bezé, napište textovku ve tvaru POCHOUTKY (mezera) A, pokud si myslíte, že šlehaným bílkům s cukrem se říká suflé, napište POCHOUTKY (mezera) B. Nezapomeňte za to připsat i svoje jméno a adresu a všechno poslat na číslo 907 77 04. Máte čas až do úterní půlnoci (do 14. ledna).

Hrajeme o 2 poukázky na festivalové menu včetně nápojů ve vámi vybrané restauraci v rámci festivalu Grand restaurant 2014. Navíc přidáme i knižní podobu Maurerova výběru Grand restaurant 2014.

Vítěze prozradíme v dalších Pochoutkách příští neděli (19. ledna po 10. hodině). Tak pátrejte, pište a soutěžte.