Doprava v kraji: stihnou silničáři prázdninové rekonstrukce včas, a kde ještě potrvají uzavírky?

Dopravní novinky z jižní Moravy – kde už silničáři na dálnici D1 skončili s opravami, a kde jinde v kraji naopak uzavírky ještě potrvají?

Západní sjezd na dálnici D1 u Vyškova je od začátku týdne zcela průjezdný. Silničáři exit na 226. kilometru dálnice kvůli opravám zavřeli v květnu. A kvůli tomu houstla doprava u východního exitu u Vyškova, kde se odpojuje dálnice D46 na Olomouc.

Dobrá zpráva zprávu z Brna, konkrétně z třídy Otakara Ševčíka a mostu přes Ostravskou ulici. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo opravy ulice v předstihu asi o dva týdny. Takže v tomto místě už auta zbrzdí jen práce na sousedním mostu přes Olomouckou ulici, ty by měly skončit první týden v září.

Oprava Husovického tunelu

Dělníci dvouměsíční termín stihnou a tunel podle nich bude 1. září zcela v provozu. Stejně jako budou od začátku školního roku po rekonstrukci trati znovu jezdit tramvaje do Líšně a skončí i opravy kolejí na Cejlu. A v září by taky řidiči měli jezdit po nově opraveném Dornychu, naopak bude na další měsíce uzavřená Plotní ulice kvůli stěhování tramvajové trati.

Tramvaje ustoupí stavbě velkého městského okruhu u Žabovřeské ulice. Zároveň se díky tomu stavba čtyřpruhové silnice zkrátí o dva roky na necelé čtyři roky, což znamená, že hotovo by mělo být do konce roku 2023 (ilustrační snímek)

Most přes Žabovřeskou ulici u vznikajícího Velkého městského okruhu bude částečně zavřený o měsíc déle, než silničáři předpokládali. Od 1. září bude průjezdný jenom směr z Bystrce ke Královopolským tunelům a do centra. Nájezd od Pisárek do Bystrce bude zavřený do října. Ředitelství silnic a dálnic to vysvětluje tím, že teprve v červenci dostalo potřebné stavební povolení, které loni napadnul spolek Voda z Tetčic. Díky tomu teď můžou dělníci u mostu postavit protihlukové stěny. A nemá tedy smysl most zcela otevřít na začátku září a za několik týdnů ho zase zavřít a mást řidiče. Proto správci silnic rozhodli o pokračování teď už jen částečné uzavírky.

Další omezeními v Jihomoravském kraji

Do konce prvního týdne v září by měly trvat opravy dálnice D2 u Brna. Další rekonstrukce posledních asi dvaceti zbývajících kilometrů mezi Podivínem a Hustopečemi ve směru od Břeclavi chystá ŘSD až na příští rok, letos už to dělníci nestihnou.

Do konce září potrvají taky opravy dálnice D1 mezi 189. a 194. kilometrem u Brna, zavřený do té doby bude i sjezd Brno-západ. A když se z dálnic vrátím do centra Brna, tam zřejmě do listopadu, nejpozději do konce roku potrvá omezení u opravovaného Zábrdovického mostu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související