Doprava na D1 mezi středními Čechami a Vysočinou kolabuje. Na vině je náledí a odstavené kamiony

13. prosinec 2018 11:28

Desítky kilometrů mají od středečního odpoledne kolony na dálnici D1 ve směru na Brno. Problémy začínají na 46. kilometru za sjezdem na Psáře. Na Vysočině kvůli problémům v dopravě zasedá pracovní skupina

Podle Národního dopravního informačního centra je nejhorší situace mezi kilometry 63 až 90. Mluvčí středočeské policie Pavel Truxa řekl, že problémy začínají už na 46. kilometru a se kolony prodlužují až po 100. kilometr. "Dálnici blokují odstavené kamiony, žádná nehoda se nestala," konstatoval.

Provoz na D1 začal kolabovat ve středu odpoledne po hustém sněžení. Kolony se postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Sypače měly problémy ucpanou dálnici projet.

Později provoz blokovaly odstavené kamiony, jejichž řidiči si podle silničářů vybírali povinnou přestávku, policisté je museli budit.

Situace byla mnohdy i dramatická. Jak popsal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl, řidič slovenského kamionu v noci náhle z vozu vystoupil a zmateně pobíhal po dálnici. Následně pro něj přijela záchranka. 

Problémy byly i na silnicích v okolí dálnice. Byly špatně sjízdné a plné aut.

V noci bylo podle dispečera krajských silničářů v terénu přes sto sypačů. Na silnicích první třídy zůstává po solení rozbředlý sníh, na ostatních je zmrzlý povrch krytý posypem. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

autor: ČTK
Spustit audio