Dominantou chebského hradu je Černá věž. Byla postavena ze sopečného kamene

17. říjen 2022

K největším turistickým lákadlům západočeského Chebu patří bezesporu majestátní hrad. Podle nejnovějších poznatků jde o údajně vůbec nejstarší kamenný hrad u nás, který slavný Fridrich Barbarossa nechal na konci 12. století přestavět na císařskou falc – jedinou stavbu svého druhu na našem území.

Historie chebského hradu se začala psát už na počátku 12. století. Jeho dějiny jsou mimo jiné spojeny s mocným rodem Štaufů, z něhož vzešla řada římsko-německých králů a císařů. Jeden z nich, slavný Fridrich Barbarossa, nechal původní objekt v závěru 12. století přestavět na císařskou falc, jediného reprezentanta tohoto typu hradní architektury na našem území. Další stavby podobného typu se nacházejí až na území dnešního Německa a severní Itálie.

Když do hradu zavítáte, určitě navštivte torzo kdysi honosného paláce. Poté nahlédněte do unikátní patrové románsko-gotické kaple sv. Martina, Erharda a Uršuly a rozhodně také vystoupejte po 109 schodech na Černou věž.

„Všichni si myslí, že naše Černá věž má černou barvu proto, že mnohokrát vyhořela. Což je sice pravda, ale původ její barvy je jiný. Byla totiž postavena ze sopečného kamene, který pravděpodobně pochází z nedaleké Komorní Hůrky, což je třetihorní sopka, která se nachází u Františkových Lázní,“ říká kastelán chebského hradu Tomáš Dostál.

Černá věž je nepřehlédnutelnou dominantou hradu

Vynechat byste neměli ani prohlídku Mlýnské věže, která je součástí hradu až od 15. století. Ve věži je v současnosti instalována výstava historických kostýmů mapující vývoj oblékání a módy od 9. do 18. století.

Neméně zajímavá je i prohlídka hradní zbrojnice s unikátní kolekcí palných i chladných zbraní. Sbírka obsahuje celkem čtyřicet plně funkčních zbraní a v takovém rozsahu je ojedinělá. Velkému zájmu se těší také obří obléhací prak zvaný trebuchet. Ten dokáže vrhnout zhruba šedesátikilový kámen až do vzdálenosti čtyř set metrů.

Chebský hrad můžete navštívit celoročně, mimo hlavní sezónu je otevřený pouze o víkendech.

Spustit audio