Domek pro Máriu a Máriu na Ukrajině je hotový, dobrovolníci se vrací do ČR

12. říjen 2013

Humanitární akce Mária a Mária v jedné z největších romských osad na Ukrajině dnes vrcholí. Dvanáct českých dobrovolníků tam týden stavělo domek pro matku a malou dceru, které se ocitly na hranici absolutní chudoby. Domek je už hotový a dnes ho dobrovolníci předávají malé Márii. Otázkou ale stále zůstává, kde je Máriina maminka, která byla celý týden pryč.

Nálada v týmu i atmosféra v osadě je výborná. Místní nás berou takřka za vlastní a děti se od nás nehnou na krok. Organizátor projektu Radim Kupec je spokojený.

„Já myslím, že situace se otočila, když nás lidé z osady začali žádat o pomoc. Byli jsme na návštěvě nemocné ženy s tuberkulózou, s rakovinou, pozvali nás do kostela, dávají nám na hlídání svoje děti. Myslím, že jsme se integrovali velice rychle.“

Zcela opačné emoce k nám však proudí z vedení osady. Nejen, že romský baron odjel pryč a nekomunikuje s námi, z jeho domu nám navíc někdo ukradl velkou část materiálu humanitární pomoci.

„Zmizelo v podstatě všechno nádobí - máme jednu starou pánev, plná velká krabice, kde byly hygienické potřeby, prostěradla, které byly pro Márii, povlečení na postele, deky,“ vypočítává Milana Nováková.

Malá Mária se během týdne stala miláčkem všech. „Když jsme přijeli, tak byla odtažitá, nedůvěřivá, ale teď už se nechá od každého pochovat, chodí za námi, jako že nás zná,“ popisuje s Márií v náručí Veronika Slováková.

„Učíme ji chodit na kadibudku, dokonce už sama reaguje na to, když se jí zeptáme, jestli má potřebu tam jít, a učíme ji smrkat, což se nám také daří, takže postupně pokračujeme dál a dál.“

Domek pro Máriu a Máriu ve Svaljavě na Zakarpatské Ukrajině

Její maminka se v osadě stále neukázala. V závěru projektu tak musíme improvizovat a zajistit, aby v domku skutečně bydlely obě Márie.

„Do projektu se nám s pomocí přidávají řádové sestry Svaljavy, s dívkami budou v kontaktu po našem odjezdu, a budou se o ně starat," uzavírá Kupec.

Dnes večer tedy první část projektu skončí a zítra nás čeká 800kilometrová cesta domů do České republiky.


Svaljava
autor: jel
Spustit audio