Domek polopatě. Kancelář ombudsmanky spustila nový web, který kompletně provede stavbou domu

V oblíbené komedii Na samotě u lesa je řada scén, které popisují složitost celého procesu stavby rodinného domu od povolení až po shánění stavebního materiálu. I když od té doby se toho hodně změnilo, stavba domu je stále velmi komplikovanou záležitostí. Zjednodušit ji má lidem nový webový průvodce, který dnes spustila ombudsmanka Anna Šabatová.

Webová stránka Domek polopatě je určená všem, kteří se chystají stavět rodinný dům, nebo těm, kteří už s tím začali, ale narazili na nějaké problémy. Nehodí se naopak pro složitější stavby.

Lidé v průvodci najdou jednotlivá témata od okamžiku, kdy se rozhodnout stavět, až po vyřízení čísla popisného. Je tam popsáno, jaká povolení a souhlasy stavebník potřebuje, kde je získá, kdo mu s tím může pomoct a jsou tam také odkazy, které vás po kliknutí dostanou na webové stránky příslušných úřadů nebo na žádosti a formuláře, které jsou při stavbě potřeba.

Orientace na webu

Web je rozdělený do pěti sekcí s názvy: Chystáte se, Příprava stavby, Stavební povolení, Stavíte a Máte postaveno. V každé z nich ombudsmanka radí, jak přispět k hladkému průběhu. Je tam ale také sekce Když se něco pokazí. Tam jsou rady, kam je možné se odvolat, jak v tom konkrétním problému může pomoci ombudsmanka a jsou tam i odkazy na podobné případy, které už řešila. Co návštěvníci webu Domek polopatě asi ocení, je to, že složitá právní problematika stavebnictví je vysvětlovaná jednoduše a lidsky. A pokud ani to nepřispěje k vyřešení jejich problému, může tato stránka aspoň zmírnit stres. Obsahuje totiž jednoduché vtipné animace, které po kliknutí fungují jako omalovánky.

Podněty týkající se stavebnictví řeší ombudsmanka velmi často. Je jich asi 800 ročně a to znamená, že tvoří druhou nejčastější oblast, kterou se Kancelář veřejného ochránce práv zabývá (tou první je sociální oblast jako například důchody). Nejčastější problémy se týkají umisťování staveb, případně regulace stavebních záměrů prostřednictvím územního plánu obcí, a pak také odstraňování černých staveb. Anna Šabatová sice přiznala, že lepší než vytvářet průvodce složitostmi stavebního procesu by bylo ten proces zkrátka zjednodušit. To je ale úkol zákonodárců, nikoli ombudsmanky. Webová stránka tak je jen reakcí na stávající úpravu stavebného práva. Ta nová se totiž teprve připravuje.

autor: gaj
Spustit audio