Domácí hospic v Tišnově dočasně přerušil provoz. Chybí mu zdravotní sestry

Oblastní charitě v Tišnově se nepodařilo sehnat ani minimální počet sester do domácího hospice. Péči o nevyléčitelně nemocné tak museli dočasně přerušit.

V oblasti ale tyhle služby charita nabízela jako jediná. Rodiny nemocných teď musí spoléhat na pomoc vzdálenou i několik desítek kilometrů.

„Nemůžeme nabídnout pohotovostní režim a příjezd kdykoliv, v kteroukoliv denní či noční hodinu, ani přítomnost zdravotní sestry,“ vysvětluje vedoucí domácí hospicové péče v Oblastní charitě Tišnov Jana Křížová.

Díky personální pomoci z ošetřovatelské služby teď takzvaně doprovází klienty, o které se starají už delší dobu. Dojíždí za nimi ale jen přes den. Další nemocné musí kvůli nedostatku personálu odmítat. „U některých rodin jsme zvažovali, zda je ještě přijmout do péče, kdy ten pohotovostní režim do konce května byl.“

Zájemce o péči o nevyléčitelně nemocné většinou odkazují na domácí hospice v Blansku, Rajhradě, anebo až na Vysočině. Klientům ze vzdálenějších koutů regionu paradoxně teď mohou pomoci spíš, než těm z bezprostředního okolí Tišnova.

Nábor nových sester

Nové zdravotní sestry teď diecézní charita láká i prostřednictvím náborového videa – to má zájemcům o práci názorně a jednoduše povolání domácí sestry přiblížit. Podle mluvčí charity Anny Tišnovské, je totiž náplň práce u klientů doma bez předchozí zkušenosti často těžko představitelná.

„Práce v domácím hospici nebo v jiných domácích službách není pro lidi tak snadno uchopitelná jako třeba práce u lůžka v nemocnici. Nemůžeme sestrám nabízet tak atraktivní benefity a platové podmínky jako třeba nemocnice nebo velká zdravotnická zařízení. Je to hodně o tom, že hledáme sestry, které se v této práci najdou a budou mít motivaci u nás zůstat a dlouhodobě se té práci věnovat.“

Tišnovská pobočka charity se o nové klienty doma nebude starat nejméně do září. Do té doby chce sehnat minimálně dvě zdravotní sestry, ideálně ještě o tři víc.

autor: hf
Spustit audio