Dolní Němčí je pěkná dědina. Obec je nejlepší v Česku, cenu dostala za spolkový život s tradičním folklorem

15. září 2018

Vesnicí roku 2018 České republiky se stalo Dolní Němčí ve Zlínském kraji.

Na druhém místě se umístil Šumvald z kraje Olomouckého a na třetím Nový Kostel, který je v Karlovarském kraji. Hodnotící komise vybírala z 13 finalistů, šlo o vítěze krajských kol.

U soutěžících obcí komise hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií či péči o veřejná prostranství a zeleň. Letošního 24. ročníku klání se zúčastnilo 228 obcí, což bylo o 15 více než loni.

Vyhlášení letošního vítěze, který byl i vítězem internetového hlasování, provázel obrovský jásot a ovace, obec měla na dnešní akci také jedno z největších zastoupení. Starostu Františka Hajdůcha (STAN) na pódiu okamžitě obyvatelé obce obklopili, vítězství slavili zpěvem a se slivovicí v ruce.

Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo ministerstvo zemědělství. Ministerstvo pro místní rozvoj každoročně poskytuje oceněným obcím až 32 milionů korun na jejich další rozvoj.

"Furt tomu nevěřím. Jsem obrovsky šťastný, že to tak dopadlo. V obci bude velká oslava, doufám, že to přežijeme," uvedl starosta při přebírání ceny.

Komise podle pořadatelů soutěže ocenila v obci mimo jiné bohatý společenský život provázený tradičním folklorem. "Pro obec je to ocenění mnohaleté práce všech spolků a všech občanů, kteří mají zájem podílet se v naší obci na společenském životě, na jejím budování a chovat se k sobě lidsky. Myslím, že to znovu posílí sebevědomí našich občanů," řekl novinářům starosta. Podotkl, že na svých spoluobčanech si nejvíce cení pracovitosti a ochoty pomáhat druhým.

Obyvatelé Dolního Němčí to měli na dnešní vyhlášení výsledků z finalistů nejblíže, pouhých 25 kilometrů. Z obce vypravili do Luhačovic dva autobusy.

Do finále, které bylo dnes vyhlášeno během Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů, se kromě trojice vítězů dostala obec Svatý Jan nad Malší z okresu České Budějovice (Jihočeský kraj), Hrušky z okresu Vyškov (Jihomoravský kraj), Stěžery z okresu Hradec Králové (Královéhradecký kraj), Tatobity z okresu Semily (Liberecký kraj), Úvalno z okresu Bruntál (Moravskoslezský kraj), Pustá Kamenice z okresu Svitavy (Pardubický kraj), Kamenný Újezd z okresu Rokycany (Plzeňský kraj), Cítov z okresu Mělník (Středočeský kraj), Kytlice z okresu Děčín (Ústecký kraj) a Vepříkov z okresu Havlíčkův Brod (Kraj Vysočina).

autor: rv | zdroj: ČTK

Související