Dolněmčané mohou slavit. Jsou nejlepší vesnici roku ve Zlínském kraji

Dolní Němčí na Slovácku vyhlásili Vesnicí roku 2018 Zlínského kraje. Z dvanácti přihlášených obcí zaujalo Dolní Němčí hodnotící komisi především spolkovým životem.

Oceněny byly i další vesnice regionu. Držitelem oranžové stuhy za spolupráci obce a zemědělského subjektu se stala Neubuz na Zlínsku, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí získal Velehrad na Slovácku. Bílou stuhu za činnost mládeže komise udělila Ratiboři na Vsetínsku.

V Dolním Němčí se zhruba 3000 obyvateli podle starosty Františka Hajdůcha (nestraník) působí hasiči, myslivci, zahrádkáři, mužský a ženský pěvecký sbor, včelaři, holubáři, dechovka, folklorní soubor Dolněmčan, fotbalový klub, stolní tenisté, šachisté nebo farní společenství a několik jejich spolků slavilo kulatá výročí.

"Spolky mají co ukázat. Takže to bylo asi hlavní motto. Týden před hodnocením jsme měli Den obce, kde spolky představovaly svou činnost. Nejen ty slavící, ale i další spolky jim pomáhaly, takže to byla asi ta nejviditelnější akce v tento moment," řekl starosta.

Salva z děla, koláčky i slivovice. Poslechněte si, jak evropští komisaři hodnotili Kašavu

Kašava

Kašavu na Zlínsku si prohlédla mezinárodní komise soutěže Evropská cena obnovy venkova. 

Obec podle něj v uplynulých letech postavila dům s 34 chráněnými byty a vybudovala lokalitu pro výstavbu 31 rodinných domů. Nyní pracuje na vzniku prostoru pro dalších 15 domů a na průmyslové zóně.

Rekonstrukci mají za sebou i veřejná prostranství, komunikace, hřbitov nebo kulturní dům. "Chystáme i projekt protierozních opatření v krajině. Budeme budovat mokřady, větrolamy a podobně," doplnil Hajdůch.

Soutěž se koná od roku 1995. Cílem akce je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, ukázat rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic nebo upozornit veřejnost na význam venkova. Vítězná obec postupuje do celorepublikového kola. Jeho výsledky vyhlásí 15. září v Luhačovicích na Zlínsku.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související