Dokument: Eugen Brikcius - A tělo se stalo slovem

22. leden 2014

Dne 7. ledna byla v brněnském Divadle Husa na provázku uvedena šestnáctá kniha Eugena Brikciuse A tělo se stalo slovem.

Brněnské nakladatelství Větrné mlýny, které knihu vydalo, ji označuje za „sebraný spis“, obsahující patnáct předchozích knih v jedné.

Eugen Brikcius – „eugeniální“ básník a filozof, vykladač umění a snů, píše latinsky, anglicky, německy i česky. Narodil se v roce 1942 v Praze, ale od počátku 80. let pobývá také ve Vídni.

Svazek o bezmála tisíci stranách shrnuje kompletní autorovo dílo v poezii, próze, jeho studie a eseje věnované výtvarnému umění, literatuře, kultuře i fenoménům mystifikace či gurmetství a rovněž scénáře psané pro televizi a rozhlas.

Texty, které vznikaly od 60. let minulého století po současnost, jsou děleny do oddílů podle žánrů a zahrnují práce, které byly po roce 1989 vydány knižně, ale i ty, které byly otištěny jen časopisecky, v katalozích, monografiích, sbornících a bibliofilských publikacích. Navíc zde najdete i texty dosud nezveřejněné. Knihu edičně připravil Radim Kopáč.

V Divadle Husa na provázku se kmotry Brikciusova sebraného spisu stali Natasha Grill, Ivan Havel a Bernard Šafařík. A pak už autor četl z různých oddílů své knihy ukázky rozmanitých žánrů. Některé z nich v Zelném rynku uslyšíte.

Dokument uslyšíte v magazínu Zelný rynk v sobotu 25. ledna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.