Dokonalé pečené kuře na mrkvi podle 60 let starého receptu maminky Jiřiny Boučkové

Maminka Jiřiny Boučkové z Dobřan na Plzeňsku pekla už před 60 lety kuře na mrkvi tak, aby mrkev ani kuře nebylo sladké, ale zachovalo si slanou chuť. Fígle, jak na to, jsme se dozvěděli přímo v kuchyni paní Boučkové. Zkuste a překvapí vás, jak je to jednoduché a dobré.

Maminčino kuře na mrkvi

Ingredience:

1 celé kuře (asi 1,5 kg)
1 kg mrkve
4 lžičky kmínu
4 lžičky soli
1 lžíce másla
100 ml vody na podlití

Postup

Celé vykuchané a drobů zbavené kuře překrojíme napůl podél páteře. Položíme ho do pekáče kůží navrch, vydatně osolíme, pokmínujeme a podlijeme 100 ml vody. Pečeme zakryté asi 20 minut při 190 °C.

Mezitím si oloupeme 1 kg mrkve a nakrájíme jí na tenká kolečka, jako bychom krájeli lupínky.

Poté kuře vyndáme z trouby i z pekáče. Na dno pekáče, kde se peklo kuře, položíme kolečka nakrájené mrkve. Mrkev okořeníme 2 lžičkami soli a 2 lžičkami kmínu. Na mrkev zpátky usadíme kuře, pomastíme 1 lžící povoleného másla a pečeme zakryté asi 30 minut při 190 °C.

Když už je kuře téměř upečené a mrkev měkká a vysmahlá, vyndáme pekáč z trouby. Zkontrolujeme množství šťávy, mrkev nesmí plavat, nesmí se dusit, ale péct. Mrkev promícháme a kuře v pekáči pečeme už odkryté 30 minut při 190 °C dozlatova. V průběhu pečení je dobré kuře přelévat výpekem.

Podáváme s bramborami.

Jiřina Boučková

Recept má od své maminky, které by letos bylo 100 let. Kuře takto pečou v rodině už více jak 60 let. Recept pochází z doby, kdy nebylo tolik surovin a obyčejné kuře se už přejedlo.

Paní Boučková nás přivítala u sebe doma a u stolu plného pochoutek. Dostali jsme zapečený kadeřávek na plechu. Jakýsi slaný koláč z mletého vepřového masa s kapustou. K tomu se podával výborný salát z patizonů a jako dezert švestkový koláč. Měli jsme se moc dobře.

Patrik Rozehnal a Jiřina Boučková