Dobrovolníci přispívají k tomu, abyste v internetových mapách našli vše, co potřebujete

V internetových mapách dnes najdete skoro všechno – od cyklotras a stezek pro koně až po otevírací dobu obchodů nebo přesný název firmy, která na adrese sídlí a to včetně telefonního čísla. Napadlo vás někdy, jak se taková mapa udržuje aktuální?

Dost často to mají na svědomí dobrovolníci, kteří upravují takzvané OpenStreetMaps. Tento víkend se vydali do Brna na konferenci na Vysokém učení technickém, kde doufají, že najdou další pomocníky.

Tomáš Kašpárek, který je také dobrovolným mapperem, vidí velkou výhodu třeba po živelných katastrofách, kdy místní lidé mohou záchranářům označit neprůjezdné silnice.

„Běžně dneska po nějakých větších přírodních katastrofách trvá jednotky dnů, než dobrovolníci z celého světa na základě podkladů z nějaké místní komunity dokáží zaktualizovat tu oblast tak, že odpovídá nějakému reálnému stavu,“ vysvětluje Kašpárek.

Velkou část podkladů se podařilo mapperům získat od úřadů. Takzvaná otevřená data třeba od ministerstva dopravy pomohla vykreslit silniční síť v celé České republice. V začátcích projektu OpenStreetMaps byste přitom na mapě našli zakreslené pouze dálnice, a to ne všechny.

„Teď třeba probíhá už druhým nebo třetím rokem větší projekt, kdy se větší část komunity snaží pracovat na turistických trasách a věcech s ním souvisejících. Probíhal taky větší projekt, který měl za cíl zmapovat všechny adresy. Což se díky otevřeným datům od státu se podařilo a jsme jedna z mála zemí na světě, která má stoprocentní zmapovanost všech adres,“ upozorňuje dobrovolník.

Zapojit se může každý. Například turista, který často chodí do přírody, může kontrolovat barvy turistických tras v mapách nebo stav cest, vysvětluje další dobrovolník Marián Kyral.

„Může si do svého mobilu nainstalovat aplikaci Street complete. Jednoduše na místě kde je, tu aplikaci otevře, stáhne se mu aktuální mapa okolí. Objeví se mu nějaké body, kdy každý bod představuje nějakou otázku. Například: ‚Jaký povrch má tato silnice?‘ a on tam napíše, že je to třeba asfalt, uloží. Nahraje se to do Open street maps,“ popisuje Kyral.

Další z aplikací se například ptá na bezbariérový přístup do podniků, jiná pak vybízí lidi k focení turistických rozcestníků.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio