Dobrovolníci na jihu Moravy pomáhají mapovat výskyt pijáka lužního, který přenáší psí babeziózu

S mapováním výskytu parazita, který přenáší nebezpečnou psí babeziózu pomáhá projekt Najdi pijáka. Lidé mohou vědcům zasílat tato klíšťata nebo jejich fotografie s popisem místa, kde je našli.

„Nacházíme se v místech, kde je klidná řeka, břeh je tvořený travnatým porostem. Tráva je nízká, takže to je ideální místo pro výskyt pijáka lužního,“ popisuje travnaté okolí řeky Svratky v Brně výzkumnice Dominika Mažgútová.

Městská část Obřany je jedním z míst odkud dobrovolníci zapojeni do projektu Najdi pijáka hlásili své nálezy. Na rozdíl od klíštěte obecného je jimi hledaný piják až dvakrát větší. Odlišuje ho také bílá kresba na štítku těla. V okolních zemích včetně Slovenska je piják hodně rozšířený. U nás tomu tak podle Mažgútové dosud nebylo.

„Když jsme s tímto projektem začínali, věděli jsme o výskytu pijáka na jihovýchodě země v soutoku řek Moravy a Dyje. Po pár měsících fungování víme, že to rozšíření je větší, že se rozšiřuje směrem na sever a že se našel piják i na pár místech, kde bychom to vůbec nečekali – jsou to Karlovy Vary, Plzeň, Chomutov a Česká Lípa,“ upřesňuje studentka VFU Mažgútová.

Způsobené to je tím, že lidé s oblibou se svými psy někam cestují. Pokud jedou na výlet, tak je doma nenechávají. To znamená, že s nimi na víkend odjedou a pes si tak jednoduše může přivézt domů pijáka lužního třeba ze Slovenska nebo právě z okolí Brna. Majitelé čtyřnohých mazlíčků ale o existenci pijáka lužního příliš velké povědomí nemají.

Projekt Najdi pijáka nadále pokračuje. Lidé se tak mohou zapojit a pomoct s mapováním rozšiřování pijáka lužního v České republice.

autor: Tibor Vocásek
Spustit audio