Dobrovolníci budují v Kloboukách u Brna klubovnu. Poslouží skautům i maminkám s dětmi

V Kloboukách u Brna staví dobrovolníci vlastníma rukama novou klubovnu. Má sloužit skautům nebo například maminkám s dětmi.

Vzniká přestavbou staré obrovské garáže na farní zahradě tamního evangelického sboru. S bouracími pracemi a odvozem suti při víkendových brigádách pomáhají desítky lidí.

 „Teď se tady děje to nejhorší, co se na stavbě děje. Připravuje se na to, abychom mohli začít stavět, takže vyklízíme všechen nepořádek a vybouráváme díry na nové dveře,“ popisuje kurátor sboru Tomáš Vostřák.

Dobrovolníci pracují na stavbě klubovny

Brigádníci se na stavbě sešli už potřetí, ale Vostřák odhaduje, že bude zapotřebí jen letos na jaře desítka brigád. „Práce je dost, samozřejmě něco necháváme dělat dodavatele.  Ale to, co dokážeme, děláme sami.  Příští pátek budeme betonovat, přespříští sobotu budeme znovu vyklízet, co bude potřeba,“ plánuje.

Dobrovolníci pracují na stavbě klubovny.

„Stavíme tady evangelickou garáž, takový trochu underground i pro lidi, kteří by jinak nedošli na faru nebo do kostela třeba z ostychu nebo nějaké nedůvěry. Je to pro mladé lidi, ale i pro starší, kteří přijdou na přednášku nebo na filmovou kavárničku nebo na výtvarnou dílnu. Chceme se takhle ještě víc otevřít veřejnosti v Kloboukách,“ vysvětluje farářka evangelického sboru Martina Zuštinová.

Dobrovolníci pracují na stavbě klubovny

Skaut Pavel Jež sice přiznává, že práce je fyzicky náročná, ale dělá mu radost. „Člověk se potřebuje protáhnout, dost často děláme všichni u počítačů.  Protože jakmile dělá člověk něco vlastníma rukama a vidí, jak to přibývá, tak z toho má pak mnohem větší radost a má k tomu větší vztah,“ dodává zástupce vedoucího oddílu Orion Velké Hostěrádky.

Nová klubovna by měla být hotova zhruba na přelomu podzimu a zimy.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související